A terrorizmus és a bevándorlás megfékezéséről is tárgyalt Trócsányi László igazságügyi miniszter algériai kollégájával Budapesten. Mindketten egyetértettek abban, hogy a problémákat helyben kell kezelni. Az algériai miniszter azt mondta, a terrorizmus visszaszorításával és a béke megteremtésével lehet megállítani a migrációt.

Tayeb Louh, algériai igazságügyi miniszter elmondta: Ha a nemzetközi békét tudjuk támogatni, akkor a bevándorlást is csökkenteni tudjuk. A migráció, az egy olyan nemzetközi jelenség, amelynek a legnagyobb kiváltó oka egy adott ország destabilizációja és a terrorizmus. Ha vissza tudjuk szorítani a terrorizmust, akkor ott megindul a gazdasági növekedés, és csökkenteni tudjuk a migrációt. De mindezt úgy tudjuk megtenni, hogy közösen együttműködünk a nemzetközi közösséggel.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre / IM

Trócsányi László igazságügyi miniszter kijelentette: A migrációt Algériát ugyanúgy érinti, mint Magyarországot. A nemzeti szuverenitás oldalán állva tudunk ezekben a kérdésekben állást foglalni.

Az egyeztetések során a miniszterek között a átbeszélt kérdéskörökben a legtöbb esetben teljes volt a nézetazonosság.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre / IM

A magyar igazságügyi miniszter kiemelte: Olyan bizalmi légkörben zajlottak a megbeszélések, mely jó alapot adott arra, hogy a két ország közötti együttműködés tovább tudjon fejlődni. Majd hozzátette, hogy nagyra értékeli az Algériában végrehajtott igazságügyi reformot, mely keretében a hatékonyabb, gyorsabb igazságszolgáltatás megvalósítását célozva számos törvényt fogadtak el.

Készek vagyunk a jogszabályainkról tájékoztatást nyújtani, és arra, hogy közös munkacsoportokban vitassuk meg, hogyan tudunk az igazságügybe vetett közbizalomért együtt dolgozni – összegezte a magyar miniszter.

(Igazságügyi Minisztérium)