Az elkövetkező évtizedek egyik legnagyobb kihívása lesz, hogy miként lehet szabályozni a nagy multinacionális vállalatok túlhatalmát. Az Igazságügyi Minisztériumban munkacsoport alakul a kérdés áttekintésére, hogy meddig terjed a véleménynyilvánítás és a techcégek által gyakorolt cenzúra szabadsága, mi a helyzet az adózás, az adatvédelem terén. Erről Varga Judit igazságügyi miniszter beszélt vasárnap a Sziget fesztivál európai uniós pontján.

"Az  országokhoz nem köthető, határokon átívelő tevékenységet folytató  nagyvállalatok szabályozását uniós és nemzeti szinten egyaránt újra át  kell tekinteni. A techcégek működése nem átlátható, nem ellenőrizhető,  nem biztos, hogy ott fizetnek adót, ahol a bevételük keletkezik" -  mondta az igazságügyi miniszter az EU és a Facebook társadalom -  kihívások és megoldások című előadásában.

Varga Judit  a jelenlegi helyzetet elsősorban azért tartja aggályosnak, mert - mint  fogalmazott - ezek a cégek egyre inkább politikai és társadalmi  aktorokként lépnek fel a világban. "Nemcsak arra koncentrálnak, hogy a  maguk területén jobbá tegyék a világot, hanem próbálják a mögöttük álló  tulajdonosok meggyőződése szerinti világképet ráerőltetni a felhasználókra. Például a Facebooknak nem dolga, hogy cenzúrázzon bizonyos migrációval kapcsolatos híreket" - jelentette ki.

Kép letöltéseForrás: Mónus Márton/MTI

A  tárcavezető szerint alapvető fontosságú, miként tud az állampolgár  eligazodni a digitalizációs térben, hogy tudja, a techcégeknél milyen  tényezők alapján és kik cenzúrázzák a bejegyzéseiket. Mint megjegyezte,  Magyarországon jelenleg 5,4 millió ember használja a Facebookot, 1,9  millióan az Instagramot, tehát az itt élők aktívan vannak jelen a  digitalizációs térben. "Erős alapjogi kihívásról beszélünk, az embereknek világosan látniuk kell, ki őrzi az őrzőket" - jegyezte meg.

Megfogalmazása  szerint az EU is próbálja lekövetni, hogy a személyes alapjogok mellett  a véleménynyilvánítási szabadság ne sérüljön, de ennek nehéz a jogi  eszközét megtalálni a virtuális térben.

"Érdemes lenne ezzel a  területtel mélyrehatóbban foglalkozni, hogy a multinacionális  vállalatoknál kik és milyen szabályok, átláthatósági követelmények  mellett hozzák meg döntéseiket. Az Európai Bizottság új elnöke, Ursula  von der Leyen is a fair share szükségességét említette. Ahogy a  techóriások saját céljaikra használják virtuális tereinket, úgy hozzá  kell járulniuk a teherviseléshez" - mondta Varga Judit. Hozzátette: a digitális szolgáltatások adózására vonatkozó  kezdeményezés egyelőre megfeneklett a tanácsban, de a téma folyamatosan  jelen van, az OECD-n belül is zajlik a vizsgálódás.

(MTI)