A migrációs politikáról és a határellenőrzés fontosságáról tárgyalt a magyar és a marokkói igazságügyi miniszter Marrákesben.

Trócsányi László miniszter 2018. április 3-án, kedden az MTI-nek elmondta: vasárnap és hétfőn az igazságszolgáltatás függetlenségéről rendezett nemzetközi konferencián vett részt a marokkói városban, ennek kapcsán folytatott kétoldalú megbeszélést. Trócsányi László tájékoztatta kollégáját a magyar migrációs politikáról, a határellenőrzések fontosságáról, valamint arról, hogy a migráció kezelése a nemzeti szuverenitás egyik alapeleme. A marokkói igazságügyi miniszter támogatásáról biztosította és kifejezésre juttatta, hogy Marokkó is fontosnak tartja a határellenőrzést, a tiltott határátlépés büntetését. Marokkóba is számos migráns érkezett, így Marokkó számára sem ismeretlenek a migráció kezelésével kapcsolatos nehézsége.

Kép letöltéseTrócsányi László magyar és Mohamed Aujjar marokkói igazságügyi miniszter Fotó: Igazságügyi Minisztérium

Trócsányi László ismertetése szerint mindketten fontosnak tartják, hogy az európai országok ne csak szóban és idealisztikus elképzelésekkel küzdjenek a migrációval szemben, hanem konkrét támogatásokat nyújtsanak azon afrikai országoknak, amelyek erre rászorulna.A marokkói miniszter nagyra értékelte, hogy a visegrádi országok 35 millió euróval járultak hozzá az Afrika Alapítvány támogatáshoz – tette hozzá.

A megbeszéléseken szó esett az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom megerősítésének szükségességéről, valamint a digitalizáció terén elért eredményekről is.

Kép letöltéseTrócsányi László és Rávi Sankar Praszád, India igazságügyi minisztere Fotó: Igazságügyi Minisztérium

Trócsányi László megbeszélést folytatott Marokkóban India igazságügyi miniszterével, Rávi Sankar Praszáddal, akivel megállapították, hogy a két ország között fennálló kiváló politikai és gazdasági együttműködést ki kell terjeszteni az igazságügyi együttműködésre is. Az indiai igazságügyi miniszter elfogadta a Magyarországra történő meghívást – közölte a magyar miniszter.

(MTI)