Trócsányi László Budapesten fogadta szlovák partnerét, Gál Gábor igazságügyi minisztert. A találkozó keretében a felek áttekintették az Európai Unió igazságügyi napirendjén szereplő kiemelt kérdéseket, valamint a kétoldalú igazságügyi kapcsolatok állását, különös tekintettel a V4 keretek között folytatott együttműködésre.

A megbeszélésen Trócsányi László miniszter tájékoztatást adott partnerének a közigazgatási bíráskodás új rendszeréről, a 2020. január 1-jével tevékenységét megkezdő Közigazgatási Felsőbíróságról és közigazgatási törvényszékekről. Hangsúlyozta, az önálló, elkülönült közigazgatási bíráskodás olyan hozzáadott értéket képvisel, amely a jogállamiságot erősíti.

Kép letöltéseFotó: Gémes Sándor

A kiemelt európai uniós kérdésekkel kapcsolatban a szlovák igazságügyi miniszter aláhúzta, Szlovákia pragmatikus szempontok alapján határozza meg álláspontját. A miniszterek egyetértettek abban, hogy a jogállamiság vizsgálatával kapcsolatos minden európai uniós, illetve tagállami kezdeményezésnek az objektivitás és a pártatlanság talaján kell állnia, ki kell zárni a tagállamok kettős mérce alapján történő megítélését. Megegyezik a szlovák és a magyar álláspont a tekintetben is, hogy a tagállami nyomozó hatóságok és ügyészségek együttműködését koordináló EUROJUST jelenlegi működését megfelelő módon garantálni kell. Nem fogadható el, hogy az újonnan létrejövő Európai Ügyészség az EUROJUST rovására kezdje meg tevékenységét.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy a Visegrádi Együttműködés erős szövetség, amely komoly regionális tényező Európában és az is kell, hogy maradjon. Szlovákia V4 elnöksége alatt azokra az elemekre kíván fókuszálni, amelyek erősítik a négy ország közötti kohéziót.

(Igazságügyi Minisztérium)