Az ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsága (UNCITRAL) 2018. július 25-én, ötvenegyedik ülésszakán, alelnökévé választotta Dr. Nemessányi Zoltánt, az Igazságügyi Minisztérium nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős helyettes államtitkárát.

A nemzetközi gazdasági és kereskedelmi jog egységesítéséért felelős ENSZ-szervezet Bizottsága éves ülését idén 2018. június 25. és 2018. július 13. között rendezi New Yorkban. Dr. Nemessányi Zoltán alelnöki megválasztására a plenáris ülés kezdő napján, az UNCITRAL Kelet-Európai Államok Csoportjának jelölésére került sor.

Az ülésen további egy-egy alelnök az Ázsiai és Afrikai Csoportból is megválasztásra került, míg a Bizottság elnöki tisztségét Prof. Dr. Martonyi Jánostól Prof. Dr. Beate Czerwenka, Németország jelöltje vette át. Prof. Dr. Martonyi János UNICTRAL-elnökségét követően nagy megtiszteltetés Magyarország számára az alelnöki tisztség betöltése. Az elnök, valamint a három alelnök tisztségét a soron következő éves ülésszak kezdetéig töltik be.

Az UNCITRAL az ötvenegyedik bizottsági ülése keretében mind a hat munkacsoportjának témaköreivel foglalkozik, valamint napirenden lesz a munkaszervezés hatékonyságát növelő javaslatcsomag, amelyet Magyarország is támogat. A javaslatcsomag szerint az éves bizottsági üléseket két hetes időtartamra lehetne rövidíteni, valamint nagyobb hangsúlyt lehetne fektetni az egyes javaslatok munkacsoportok általi előkészítésére, így a Bizottság is eredményesebben tudna az éves ülésszak keretében tárgyalni.

(Igazságügyi Minisztérium)