Határokon átnyúló peres eljárások Közép-Európában: az EU nemzetközi magánjoga a nemzeti bíróságok előtt címmel rendeztek konferenciát Budapesten.

A konferencia hat közép-európai egyetem konzorciumából álló kutatócsoport munkájának eddigi eredményeit mutatta be az Európai Unió nemzetközi magánjogi rendeleteinek régiós alkalmazásával kapcsolatban.

A rendezvényen dr. Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára nyitóbeszédében elmondta, hogy a jog kiszámíthatóságának különös jelentősége van a határon átnyúló jogviták esetében.

Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi magánjog egyesítésének értékét csak akkor lehet megőrizni, ha az EU nemzetközi magánjogi eszközeit megfelelően és egységesen alkalmazzuk. Ahhoz, hogy ez a célkitűzés valósággá váljon, nemcsak az Európai Unió Bírósága és a nemzeti bíróságok közötti vertikális kommunikációra, hanem a nemzeti bíróságok közötti horizontális kommunikációra is szükség van. Rámutatott. hogy ez a horizontális kommunikáció jogi szempontból különösen érdekes, mivel a hierarchia és a tekintély helyett a közösség és a meggyőzés az alapja. Bóka államtitkár úr elmondta, hogy a bírói a világ egyik legmagányosabb hivatása volt, ugyanakkor, ha egy bíró maga mögött tudhatja az európai bírói közösség szakmai támogatását, akkor ez a felfogás hamarosan a múlté lehet.

(MTI)