Az áldozatsegítésről tart kétnapos konferenciát az Áldozati Jogok Európai Hálózata (European Network on Victims' Rights, ENVR) Budapesten 2018. április 24-én..

A keddi zárónapon Kecsmár Krisztián, az Igazságügyi Minisztérium (IM) európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára újságíróknak hangsúlyozta, hogy Magyarország az áldozatok oldalán áll.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre / IM

Közölte, hogy a 2015-ben Hollandia által életre hívott ENVR 2018-tól budapesti székhellyel, immár állandó szervezettel működik tovább. A Magyarországon létrehozott titkárság megbecsülést jelent – fogalmazott.

Az induláskor mindössze hét tagállam volt a szervezet része, mára tizenhat ország kapcsolódott be az együttműködésbe. Mivel azonban a konferenciára nem csupán a hálózatba belépett államok jelentkezhettek, azon huszonnégy ország képviselteti magát.

Az Európai Bizottság (EB) igazságügyi programja keretében négy évre szóló támogatási összeget kapott Magyarország az ENVR vezetésére – jelezte Kecsmár Krisztián.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre / IM

Nemcsak a közvetlen, hanem a közvetett áldozatokról is gondoskodni kell – hangoztatta az államtitkár. Kitért a terrorcselekményekre: sok, a nizzai támadás idején várandós nő gyermeke például traumában született. A francia városban rengeteg különböző nemzetiségű állampolgár vált áldozattá, és az ENVR éppen az ehhez hasonló akadályokat próbálja leküzdeni – jegyezte meg.

Joëlle Milquet korábbi belga belügyminiszter, az EB elnökének áldozatvédelmi különleges tanácsadója beszédében azt mondta, a bizottság célja, hogy javítson az európai szabályokon. Ő is megemlítette a terrorcselekményeket.

Az ENVR-re szükség van, mert a hálózat lehetővé teszi az európai uniós (EU-s) tagállamok képviselőinek, hogy akár információt, akár bevált gyakorlatot osszanak meg egymással - vélekedett a politikus.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre / IM

Elisabeth Pelsez franciaországi áldozatvédelmi kormánybiztos arról beszélt, hogy hazájában a különböző minisztériumok együttműködésének köszönhetően az egész áldozatvédelmi rendszer javul és erősödik.

Mivel az ENVR közvetlen kapcsolatban áll magukkal az áldozatokkal, nagyon jól fel tudja mérni, mik az igényeik – mutatott rá.

A politikus arra a problémára is felhívta a figyelmet, hogy az elszenvedőket a tragédia után többször arra kérik, regisztráljanak vagy töltsenek ki kérdőíveket, és ezáltal újabb akadályokat gördítenek eléjük, feltépik a sebeiket.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre / IM

Az eseményhez kiadott sajtóanyagban azt írták, hogy az igazságügyben korábban markánsabban jelent meg a terhelti jogvédelem, most a cél az, hogy azonos súllyal essen latba a terhelt és az áldozat jogainak védelme.

Az IM tavaly júniusban létrehozta Budapesten az Áldozatsegítő Központot, és további, vidéki centrumok kialakítását tervezi.

A sajtóanyagban kitértek arra is, hogy évente mintegy harmincmillió bűncselekményt regisztrálnak az unióban, és az áldozatok köre sokkal szélesebb, mint a bűncselekmények sértettjeié, hiszen a szemtanúkat vagy a hozzátartozókat szintén oda lehet sorolni.

Az ENVR valamennyi EU-s tagállam áldozatsegítő szakembereinek együttműködése. A hálózat célja annak előmozdítása, hogy harmonizáltan működjenek, hasonló színvonalú támogatást nyújtsanak a különböző tagországok áldozatsegítő rendszerei. Az ENVR-be minden tagállam két szakembert delegál – olvasható a sajtóanyagban.

(Igazságügyi Minisztérium)