A 2021-2027-es többéves pénzügyi keret (MFF) tárgyalási stratégiája volt a fő téma Steiner Attila európai uniós ügyekért felelős államtitkár és lengyel partnere, Konrad Szymański miniszter között október 1-jén, Varsóban.

Steiner Attila kifejtette: Magyarország Lengyelországhoz hasonlóan elfogadhatatlannak tartja a kohéziós források aránytalan vágását, emellett teljes mértékben elkötelezett az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelme mellett. Ezzel kapcsolatban Steiner Attila elmondta, olyan jogi garanciákra lenne szükség, amely a rendelettervezet jelenlegi hiányosságait orvosolná.

Az MFF tárgyalások jelenlegi helyzetét illetően az államtitkár hangsúlyozta: a Kormány álláspontja jól ismert: legfeljebb a Brexittel arányos vágás lenne elfogadható a következő hosszú távú költségvetés főösszegét illetően. A magyar álláspontot már a finn elnökség is megismerhette a finn miniszterelnök budapesti látogatása, illetve miniszteri szintű egyeztetések alkalmával. A lengyel fél jelezte, hogy az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelme érdekében egyetértenek a magyar állásponttal és fontos eljárási garanciákra van szükség, hogy a mechanizmust ne lehessen politikai szankciós eszközként alkalmazni.

(Igazságügyi Minisztérium)