Steiner Attila európai uniós ügyekért felelős államtitkár november 5-én ismét tárgyalt Gert-Jan Koopmannal, az Európai Bizottság költségvetésért felelős főigazgatójával az Unió következő többéves pénzügyi keretével kapcsolatos kérdésekről.

Steiner Attila ismét áttekintette a főigazgatóval a magyar álláspontot, kiemelten a kohéziós politika és a jogállamisági kondicionalitás kapcsán. Elmondta, hogy a javaslat alapvetően megy szembe a kohézió alapelvével, hiszen az aránytalanul nagy vágás a kohéziós forrásokban éppen az EU legszegényebb régióit érintik.

Jelezte, hogy a finn elnökségi javaslat a legszegényebb régiók forrásainak védelmére nem elegendő, hiszen az már az elfogadhatatlanul alacsony bázisú, eredeti bizottsági javaslathoz képest értendő. A probléma megoldása érdekében Magyarország számos javaslattal élt, és továbbra is nyitott bármilyen megoldásra, ami elősegítené a megállapodást.

Gert-Jan Koopman hangsúlyozta: bízik benne, hogy a finn elnökség emelni fogja az MFF főösszegére vonatkozó javaslatát a tárgyalási keret frissítésekor, ám nagy elmozdulásra nem számít. Szerinte aggasztó a tárgyalások tempója, ami azt eredményezi, hogy decemberben még biztos nem lesz megállapodás. Hangsúlyozta, hogy a bizottsági javaslatban szereplő összeg megvédése is nehéz feladat lesz.

(Igazságügyi Minisztérium)