A bolgár pénzügyminiszter-helyettessel és külügyminiszter-helyettessel is tárgyalt Steiner Attila, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára a múlt hét végén Szófiában. Az egyeztetések fő témája az unió többéves pénzügyi kerete (MFF), az intézményi ciklusváltás, illetve az újonnan felmerülő migrációs kérdések, valamint az agrártámogatások rendszere volt.

A kiváló bolgár-magyar kapcsolatokra alapozva az uniós kapcsolatok szempontjából kiemelten fontos, hogy az uniós ügyekkel foglalkozó bolgár döntéshozókkal szoros személyes és munkakapcsolatot ápoljon az államtitkárság – véli Steiner Attila.

Az uniós ügyekért felelős államtitkár mind Petko Dojkov külügyminiszter-helyettesnek, mind Marinela Petrova pénzügyminiszter-helyettesnek bemutatta az MFF-ben felmerülő jogállamisági kondicionalitással kapcsolatos főbb aggályainkat. Az államtitkár szerint a mechanizmus rendkívül veszélyes politikai szankciós eszköz lehet az Európai Bizottság kezében. Steiner Attila rávilágított arra is, hogy a finn elnökség javaslata számításaink szerint további 29 milliárd euró vágást jelentene a kohéziós források tekintetében, Magyarország pedig már a bizottsági javaslat alapján is a maximális, 24%-os vágást szenvedné el. A többéves pénzügyi kerettel kapcsolatban folyatatott tárgyalások során kiderült, hogy a két ország álláspontja közel áll egymáshoz.

Az egyeztetésen szóba került a mezőgazdaság uniós költségvetésben betöltött szerepe is. A közös agrárpolitika tekintetében a közvetlen agrártámogatások külső kiegyenlítését Bulgária azon tagállamokkal finanszíroztatná meg, amelyek az európai uniós átlag 100%-a felett részesülnek a közvetlen támogatásokból. Azt is hozzátették, hogy egy ambiciózusabb megközelítést szorgalmaznának a tagállamok közötti egyenlőtlenségek csökkentése érdekében.

Steiner Attila a találkozó végén méltatta a kétoldalú kapcsolatokat, elégedettségének adott hangot a hazánkba érkező bolgár diákok nagy számát illetően, és köszönetét fejezte ki, amiért Bulgária kiállt Magyarország mellett a 7. cikk szerinti jogállamisági eljárást illetően.

(Igazságügyi Minisztérium)