Megvannak azok a keretek, amelyek alapján el lehet indulni, és a devizahitel kérdését véglegesen meg lehet oldani – hangsúlyozta Trócsányi László igazságügyi miniszter 2014. június 30-án az InfoRádió Délelőtti mérleg című műsorában.

Mv: Benyújtotta az Országgyűlésnek a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló törvényt az Igazságügyi Minisztérium. Trócsányi László tárcavezető az InfoRádiónak azt mondta: a jogszabály gyakorlatilag a Kúria döntéseit kodifikálja. Panulin Ildikó interjúja.

Trócsányi László, igazságügyi miniszter: Az eljárási kérdéseket szabályozó jogszabály tulajdonképpen a fogyasztói kölcsönszerződésekre vonatkozó jogegységi határozatnak a végrehajtását végzi el ez a jogszabályi tervezet, amelyet reményeim szerint az Országgyűlés a héten el fog tudni fogadni. Maga a jogegységi határozat, a legutolsó jogegységi határozat, az bizonyos kérdésekben – szabad így mondani – döntést hozott. Nevezetesen az árfolyamrés kérdésében. Az ide vonatkozó jogegységi határozati rendelkezéseket kellett jogszabályba foglalni és valami elszámolást, tehát kötelezettséget előírni a bankok számára, amelyet egy kilencvennapos határidőben rögzítettünk. Ez azt jelenti, hogy nekik át kell számítani, hogy a devizaeladás és a devizavételi árfolyamok között milyen különbség van, hogyha a Magyar Nemzeti Banknak a devizaárfolyamát vették volna alapul. Ez az egyik dolog. És utána a másik dolog pedig az egyoldalú kikötésekkel kapcsolatos rendelkezések. Az egyoldalú kikötések, amelyik a kamatra, a díjra és a költségre vonatkoztak, egy megdönthető vélelmet állapítottunk meg, ami a jogegységi határozatban benne volt, hogy tulajdonképpen ezek az egyoldalú módosítások – általános szerződési feltételek módosítása –, itt alapvetően tisztességtelenül jártak el a bankok. Tehát nem érvényesek. Természetesen a bankoknak jogukban áll ezt a bizonyos vélelmet megdönteni. És ennek a pereknek az eljárási kereteit határoztuk meg. A cél az, hogy elkerüljük azt, hogy ötszázezer kereset legyen és minden fogyasztó önálló keresetet indítson a bíróságok előtt. Ez az eljárási rend, amelyik ezt a bizonyos jogszabályt tartalmazza, amit most előterjesztettünk a mai napon a kormány nevében, kereteket ad valóban, és ezt jól állapította meg. Szeptemberben, tehát az őszi szezonban lesz gyakorlatilag a második jogszabálynak az elfogadása, amire a konkrét elszámolás se fog vonatkozni. Tehát a kormány célja, hogy ebben az évben ezt az ügyet lezárja. Minden adatunk megvan: két jogegységi határozat, egy alkotmánybírósági határozat, egy luxemburgi bírósági döntés. Megvannak azok a keretek, amelyek alapján el lehet indulni, és ezt a kérdést véglegesen meg lehet oldani.

R: Ott vannak még az elévülési jogszabályok. Ugye általánosságban öt év az elévülés, és itt volt egy vita a bankszövetség és a kormány között.

Trócsányi László: Hát, igen.

R: Tehát, hogy a szerződés lejártától számítjuk. Ez is szerepel a törvényben?

Trócsányi László: A bíróságnak, a bölcs bíróság ezt a kérdést el fogja tudni dönteni a Polgári törvénykönyvnek a rendelkezéseinek az alkalmazásával.

R: Megerősíthető, hogy minden fogyasztói devizaalapú kölcsönszerződésre vonatkozik.

Trócsányi László: Igen. És a jogegységi határozat – hozzá kell tennem, hogy – nemcsak a devizaalapú szerződésekre vonatkozott az egyoldalú szerződéskikötéseket illetően, hanem valamennyi kölcsönszerződésre vonatkozott. Tehát hitelfogyasztói hitelszerződésre vonatkozott. Szeretném hangsúlyozni, itt a természetes személyekről van szó, tehát nem a vállalkozók közötti szerződések, hanem a természetes személyek. A fogyasztónak a fogalmát, azt meghatározza egyrészről gyakorlatilag az európai irányelv, amit a magyar jogszabály is átvett. A természetes személyeknek a fogyasztói kölcsönszerződésekre vonatkozik ez a jogszabálytervezet.

R: Ez, hogy minden hitelre vonatkozik, tehát forintalapúra is fog vonatkozni.

Trócsányi László: Így van, pontosan, forintalapúra is fog vonatkozni.

R: Tehát az egyoldalú kamatemeléseket, hogyha megjön az elszámolási jogszabály, akkor az a forinthiteleseket is érinteni fogja.


Trócsányi László: Így van. Pontosan.

Mv: Trócsányi László igazságügyi minisztert hallották.

(Igazságügyi Minisztérium)