A múlt nélkül nem lehet előre menni - fogalmazott Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes november 19-én, hétfőn Budapesten, a Hadtörténeti Levéltár és Hadtörténeti Múzeum alapításának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Németh Szilárd hozzátette: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum nélkül a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program megvalósítása sem megy. Az intézmény által végzett munka, mint a „dicső múlt” feltárása, a hadisírok gondozása, a múzeumi kiállítások és múzeumpedagógiai napok nélkül nem sikerülhet a hadsereg modernizálása, a haderő toborzása sem.

Kép letöltéseFotó: Szikits Péter

Az államtitkár azt is elmondta: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum dolgozói segítségére vannak abban is, hogy ne kövessen el hibát. Példaként említette, hogy az intézménynek köszönhetően nem írták alá végül azt a szlovák-magyar hadisírgondozói egyezményt, amely Magyarország érdekeit sértette volna. Kiemelte továbbá, hogy az elmúlt 100 év predesztinálja a következő 100 évet is. Ehhez - mint megjegyezte - pénz is kell. Az államtitkár azt mondta, minden olyan munkában segíti az intézményt, amely a következő 100 évhez szükséges kutatást és a honvédség érdekeit szolgálja.

Németh Szilárd gratulált ahhoz a rendezvénysorozathoz, amit a centenárium megünneplésére valósított meg az intézet. Továbbá köszönetet mondott az intézmény dolgozóinak, akik a nemzettudat formálásában részt vesznek. Áder János köztársasági elnök levélben köszöntötte az intézményt, amelyet az ünnepségen is felolvastak.

Kép letöltéseFotó: Szikits Péter

A Hadtörténeti Levéltár és Hadtörténeti Múzeum 1918. november 16-án alakult meg. Kovács Vilmos, az intézmény parancsnoka ünnepi beszédében azt hangsúlyozta: a 100 éves Hadtörténeti Intézet és Múzeum még soha nem volt olyan erős és olyan szerteágazó feladatkörrel rendelkező, mint most, 2018-ban. Az intézmény napjainkra kompetencia-központ lett, s nemzetközi szinten is példaértékűvé vált. A parancsnok beszédében köszönetet mondott az intézmény alapítóinak, s a jelenlegi fenntartó Honvédelmi Minisztériumnak is, akik ily módon segítenek a nemzettudat formálásában. Köszönetet mondott továbbá azoknak is, akik bízva intézményükben, különböző műkincseket adományoztak. Mint elmondta: egyre több és egyre értékesebb műtárgy kerül adományozás útján a múzeumhoz. Kiemelte továbbá mindenki munkájának fontosságát, aki valaha, illetve jelenleg a múzeumban és levéltárban dolgozik.


Kép letöltéseFotó: Szikits Péter

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban rendezett ünnepségen az intézmény több korábbi vezetője is részt vett. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum 100 éves fennállása alkalmából egy emlékérem is készült, amelyet a rendezvényen mutattak be.

(Honvédelmi Minisztérium)