Magyarország, a magyar emberek biztonságának legfőbb záloga a Magyar Honvédség. Ehhez olyan polgármesterek kellenek, akik komolyan is gondolják, hogy településüket biztonságban akarják tudni - mondta Németh Szilárd miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 9-én, budapesti sajtótájékoztatóján.

A honvédség és az önkormányzatok kapcsolatáról tartott sajtótájékoztatót szerdán a Honvédelmi Minisztériumban Németh Szilárd miniszterhelyettes. A tárca parlamenti államtitkára rámutatott: az utóbbi években megerősödött az a sokrétű, az egész társadalmat átfogó kapcsolati rendszer, amely alapvetően három nagy területet fedett le.

Az elsőt az a pályázati program jelentette, amelyet a települési katonatemetők, az első világháborúban elesett hősök sírjának felújítására írt a kormány. Németh Szilárd elmondta: a 2 milliárd forintos projekt elérte célját, hiszen több mint 240 település pályázott eredményesen, és újította fel világháborús katonatemetőjét. „A Magyar Honvédségnek megvan arra a képessége – a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumon keresztül –, hogy a hazai városokkal, megyei önkormányzatokkal, kisebb településekkel olyan kapcsolatot tudjon kialakítani, ahol a hadisírokkal kapcsolatos szakmai munkát a honvédség végzi, a helyi értékek megmentését, a helyi értékekhez, katonakultúrához való kapcsolódást pedig az önkormányzatok képviselik” – mondta az államtitkár.

Kép letöltéseFotó: Szabó Lajos zászlós

A másik nagy együttműködési terület a régi katonavárosokkal alakult ki. Németh Szilárd elmondta: sok önkormányzati képviselő, polgármester, de a lakosság is kérte, hogy a Magyar Honvédség az ő településükön is kezdjen bele olyan fejlesztésbe, amelyek egybevágnak az önkormányzati tervekkel. Ennek egyik legjobb példája volt a leendő MH Logisztikai Raktárbázis alapkövének letétele tegnap Szentkirályszabadján, ahol a település mellett Veszprém megye önkormányzata is támogatja a projekt létrehozását. A beruházás 20 ezer négyzetméteren jön létre, 10,5 milliárd forintos kormányzati támogatással, ám a létesítmény túlmutat az építkezésen. „Ez munkahelyteremtés is, hiszen azok a szolgálati helyeket, amelyek ott létrejönnek, nem biztos, hogy a Magyar Honvédség mostani állományából teljes egészében be tudjuk tölteni, ezért a toborzás útján helyi munkaerőt tudnánk alkalmazni” – fogalmazott a miniszterhelyettes.

Az együttműködés harmadik területe a biztonság kérdése. Németh Szilárd úgy fogalmazott: Magyarország, a magyar emberek biztonságának legfőbb záloga a Magyar Honvédség. „Egyértelműen megfogalmazhatjuk, hogy olyan polgármesterekre, képviselőkre van szükség, akiknek a településük biztonsága mindennél fontosabb, ezért akarnak és képesek is együttműködni a Magyar Honvédséggel, hiszen ahol katonai helyőrség van, annak jelenléte garanciát jelent a biztonságra” – mondta a miniszterhelyettes, aki példaként Európa egyik legbiztonságosabb fővárosát, Budapestet említette. „Világosan látható, hogy a főpolgármester és a Magyar Honvédség kapcsolata kiváló. Tarlós István mindenben, ami a város biztonságát érinti, egyeztet a Magyar Honvédséggel a védelmi bizottságon keresztül. Személye így arra is garancia, hogy Budapest ne váljon bevándorló fővárossá” – mondta a parlamenti államtitkár.

(honvedelem.hu)