A Bosznia-Hercegovinában szolgálatot teljesítő magyar katonáknál tett hadszíntéri látogatást dr. Benkő Tibor vezérezredes november 10-11-én. A két nap során a Honvéd Vezérkar főnök találkozott a kontingens feladatait meghatározó vezetési elemek parancsnokaival is.

A vezérezredes a látogatás első napján Sáfár Albert dandártábornokkal, az EUFOR Műveleti Parancsnokság törzsfőnökével és Magyarország Szarajevóba akkreditált nagykövetével folytatott megbeszélést a térséget és a magyar katonákat érintő kihívásokról. Ezt követően a Szarajevóban szolgálatot teljesítő magyar kontingens székhelyén, a Butmir táborban tartott állománygyűlést ott állomásozó magyar katonáknak, akik tájékoztatást kaptak a tervezett fejlesztésekről, az újonnan megalakult szervezetek alapvető feladatairól, az új típusú egyenruhák rendszeresítéséről.

Kép letöltéseHonvéd Vezérkar

Benkő Tibor vezérezredes az út második napján a magyar kontingens szerepvállalásának jelenlegi helyzetéről és a jövőbeli feladatokról folytatott megbeszélést Giselle M. Wilz dandártábornokkal, a szarajevói NATO Műveleti Parancsnokság parancsnokával, valamint Friedrich Schrötter vezérőrnaggyal, az EUFOR parancsnokával.

Kép letöltéseHonvéd Vezérkar

Az udvariassági találkozókat követően a vezérkarfőnök látogatást tett az EUFOR Nemzeti Támogató Elem 19. váltásánál, ahol tájékozódott a katonák elhelyezési és munkakörülményeiről, valamint meggyőződött arról, hogy a részleg felkészült magasabb szintű kötelék fogadásának támogatására.

Jelenleg az EUFOR-műveletben mintegy 170 magyar katona vesz részt, akik a térség biztonsága érdekében képesek rövid időn belül települni a kijelölt körletbe, majd jelenlétfenntartó járőrözéssel, információgyűjtéssel, tűzszerész- és tömegkezelő műveletekkel szavatolni a műveleti terület biztonságát.

Kép letöltéseHonvéd Vezérkar

Az ország biztonsági helyzete jelenleg stabil, de az állandósult belpolitikai válság biztonságpolitikai vonatkozásai miatt a nemzetközi közösség szoros figyelemmel kíséri az országban zajló folyamatokat.

A nyugat-balkáni térség geostratégiai helyzete miatt Magyarország számára mindig is kiemelt jelentőséggel bírt, ezért a művelet folytatása és a biztonság szavatolása a régióban most is hazánk stratégiai érdeke. Az uniós katonai erők jelenléte jelentős mérséklő hatással bír az ország politikai és biztonsági kihívásaira. Jelenleg is egy hosszú távú hatékony együttműködés folyik a részt vevő nemzetek és a boszniai hadsereg között. Magyarország elkötelezett a művelet mandátumának fenntartása iránt.

(Honvédelmi Minisztérium)