A határon szolgálatot teljesítő katonák jól felkészültek, motiváltak, alapvető feladatuk a rendőri munka támogatása - jelentette ki dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök hétfőn, Ásotthalom közelében, Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnaggyal, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettesével közösen tett határlátogatása után.

Benkő Tibor emlékeztetett, a honvédség erői tavaly július óta dolgoznak a déli határon. Előbb a biztonsági határzár építésében vettek részt, jelenleg pedig a határ őrzését segítették - közölte a vezérezredes.

Kép letöltéseFotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

A határzár fizikai akadályt jelent a migránsoknak, de szükség van az élőerős őrzésre is. A határon szolgálatot teljesítő katonák közül sokan misszióból tértek vissza, mások pedig koszovói vagy iraki szolgálatra készülnek - mondta Benkő Tibor.

Ez utóbbit a vezérkari főnök kiemelten fontosnak nevezte, mivel az iraki misszió segíthet azoknak a feltételeknek a megteremtésében, amelyek csökkentik a hazájukat elhagyók számát.

Kép letöltéseHalmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy és Benkő Tibor vezérkari főnök (j) egy rendőrrel beszélget a szerb-magyar határnál Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy elmondta: a 174 kilométeres magyar-szerb határon több mint ezer rendőr és katona teljesít szolgálatot.

A tábornok közölte, idén eddig 5589 határsértőt tartóztattak föl, míg tavaly a hasonló időszakban 29 500 volt az elfogottak száma. Hozzátette: a hétvégén 320 határsértőt fogtak el, hétfőn késő délelőttig pedig kétszázhúszat.

Az idén 62 embercsempész ellen indult eljárás, 2015-ben ez a szám meghaladta az ezret - tudatta a vezérőrnagy.

Halmosi Zsolt hangsúlyozta, a rendőrség folyamatosan figyeli az új embercsempész-útvonalakat, és készen áll arra, hogy megakadályozza a román-magyar határon a tömeges illegális migrációt.

Kép letöltéseFotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

A tábornok kérdésre közölte: a szerb hatóságokkal kiváló a magyar rendőrség együttműködése. A határ mindkét oldalán közös járőrszolgálatot is ellátnak a rendőri erők.

(MTI, Honvédelmi Minisztérium)