A legnagyobb elismerés hangján kell szólnunk a katonasportolókról, hiszen ők a mindennapi szolgálati feladataik ellátása mellett komoly sportteljesítményt is nyújtanak – szögezte le dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök az 57. CISM Katonai Futó Világbajnokság megnyitóján, november 4-én Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban (MH RKKK).

Megnyitóbeszédében dr. Benkő Tibor vezérezredes köszönetet mondott a Nemzetközi Sporttanács (CISM) elnökségének azért, hogy hazánk 2004 után ismét világbajnokságot rendezhet. Mint mondta: nagy öröm országunk és a Magyar Honvédség számára, hogy mindenki egyetlen közös cél érdekében utazott ide a Balaton partjára. „Ez a cél pedig nem más, mint a barátság a sporton keresztül. Több közös erényük van a katonáknak és a sportolóknak. Mindkettő a hazáját szolgája, mindkettő keményen készül a megmérettetésre, hogy aztán felelősségteljesen, hittel és bátorsággal hajtsa végre feladatait” – fogalmazott a Honvéd Vezérkar főnök. „A világ minden tájáról érkezett katonasportolók pedig ezen a versenyen is megmutathatják küzdeni akarásukat, egyéni képességeiket, bajtársiasságukat és sportszerűségüket.”

Kép letöltéseFotó: Tischler Zoltán

Marco Túlio Baptista alezredes, CISM bizottsági tag kiemelte: a hazai szervezőbizottság munkája garancia arra, hogy a Balatonakarattyára érkezett sportolók kiváló körülmények között versenyezhessenek, illetve tölthessék el szabadidejüket. Hozzátette: Magyarország korábban is rendezett már hasonló szintű sportversenyeket, és katonasportunk történelme hűen tükrözi a sporttanács jelmondatát: „Barátsággal a sporton keresztül.” Meglátása szerint a mezei futás a legősibb sportok egyike – gondoljunk csak például a maratoni futás eredetére -, amely fejleszti a kitartást, az ellenálló-képességet; és csapatszinten az összetartozást is.

A megnyitó napján a versenyzők szabadedzés keretében tesztelhették a 2300 méter hosszú, különféle akadályokkal tűzdelt pályát. Holnap a világ 27 országának 232 versenyzője állhat rajthoz. A nők rövidtávon, a férfiak pedig rövid- és hosszútávon mérhetik össze képességeiket.

(honvedelem.hu)