A tagállamok vezérkari főnökei részvételével szeptember 16-18. között ülésezett a NATO legmagasabb szintű katonai szerve, a Katonai Bizottság.

Kép letöltéseFotó: Honvéd Vezérkar

A vezérkari főnökök évente egyszer találkoznak ebben a formában, hogy a NATO kiemelt jelentőségű stratégiai katonai kérdéseit megvitassák és egyeztessék álláspontjaikat a felmerült témákban. A NATO Katonai Bizottság konferenciáját a hagyományok szerint minden évben más-más tagország rendezi meg. Az idei esztendőben ezt a feladatot Horvátország vállalta magára. A magyar delegációt dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke vezette, továbbá részt vett Domján László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Képviselő Hivatal vezetője és a hivatal kijelölt szakértői. A találkozón már részt vett a varsói csúcson tagsági meghívást kapott Montenegró vezérkari főnöke is.

Kép letöltéseFotó: Honvéd Vezérkar

Az ülés kezdetén Horvátország köztársasági elnöke köszöntötte a vezérkari főnököket és a konferencia többi résztvevőjét. Hangsúlyozta, hogy a varsói csúcstalálkozón az állam- és kormányfők által elfogadott döntések alapvetően szabnak irányt a további munkához.

A szakmai munkát Petr Pavel vezérezredes, a NATO Katonai Bizottság elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a megváltozott biztonsági helyzetre történő katonai adaptáció mind a NATO keleti, mind pedig a déli veszélyeztetettségének elhárítása érdekében tovább folytatódik. Fontos, hogy megteremtsük az eddigi intézkedések és a keleti, valamint déli szárny további megerősítésére tervezett feladatok összhangját. A vezérkari főnökök egyetértettek abban, hogy a NATO-nak 360 fokban kell képesnek lennie a kihívások kezelésére, azonban többen kiemelték a migránsválság és a terrorizmus destabilizáló hatását Európában. Mindezen feladatok ellátásához egy robusztus és rugalmas NATO parancsnoki struktúrára van szükség. A vezérkari főnökök egyetértettek abban is, hogy a kihívások hatékony kezelése érdekében a NATO parancsnoki struktúrához szorosabban kell kapcsolódnia a NATO haderőstruktúrának, valamint a többnemzeti parancsnokságoknak.

Kép letöltéseFotó: Honvéd Vezérkar

A délutáni ülések középpontjában a NATO-műveletek áttekintése állt, mely kapcsán felmerült a Szövetség égisze alatt történő iraki szerepvállalás lehetősége is. Dr. Benkő Tibor vezérezredes, valamint a hozzászóló vezérkari főnökök nagy része a megváltozott biztonsági helyzetben kiemelte a nyugat-balkáni régió és benne a KFOR-művelet stabilitásának jelentőségét, valamint a műveleti létszám jövőbeni csökkentésének feltételalapú megközelítését. Tekintettel a mediterrán térségben folyó, és egyre nagyobb kockázatot jelentő migrációs válság kezelésére, kihangsúlyozták a NATO-szerepvállalás folytatásának, valamint a NATO-EU együttműködés megerősítésének jelentőségét. Ezt követően a vezérkari főnökök megvitatták a NATO iraki képességépítő és kiképző missziójának kezdeti lépéseit és elgondolását.

Kép letöltéseFotó: Honvéd Vezérkar

Az ülés végén dr. Benkő Tibor vezérezredes észt kollégájának adta át a ’Vezérkar Főnökök Rangidőse’ tisztséget, melyet egy éven keresztül töltött be.

A konferencia margóján a magyar, horvát, bolgár és szlovén vezérkari főnökök szándéknyilatkozatot írtak alá, melyben a különleges műveleti pilótaképzés területén történő nemzetközi együttműködés erősítését tűzik ki célul.

A NATO Katonai Bizottság soron következő kihelyezett ülésére jövő szeptemberben kerül sor, melynek házigazdája Albánia lesz.

(Honvédelmi Minisztérium)