Udvariassági találkozón fogadta irodájában dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök a Magyarországi látogatáson tartózkodó Mark Bartman vezérőrnagyot, az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnokát június 8-án, pénteken.

Az udvariassági látogatás során a két katonai vezető áttekintette az Ohiói Nemzeti Gárda (ONG) és a Magyar Honvédség együttműködésének aktuális kérdéseit és a jövőben tervezett közös feladatokat.

A találkozó után Mark Bartman vezérőrnagy vezetésével az amerikai delegáció plenáris megbeszélésen előadásokat hallgatott meg a Magyar Honvédség határvédelmi feladatokban betöltött szerepéről, valamint az Önkéntes Tartalékos Rendszerről. Emellett szakértők közreműködésével megvitatták a kétoldalú együttműködés és a közös műveleti szerepvállalás fő kérdéseit.

Kép letöltéseFotó: Tóth László

Az ONG és Magyar Honvédség közötti együttműködés közel huszonöt évre tekint vissza. A számos közös gyakorlat, kiképzési esemény mellett a missziós szerepvállalások során is dolgoztak együtt a magyar és amerikai katonák. Az afganisztáni ISAF misszióban a Műveleti Tanácsadói és Összekötő Csoportban közösen végezték mentorálási feladataikat, a koszovói KFOR misszióban pedig 2016 óta az ONG katonáit törzstisztekkel segíti a Magyar Honvédség.

Mark Bartman vezérőrnagy magyarországi programjának részeként meglátogatta a Load Diffuser 2017 gyakorlaton, Kecskeméten tartózkodó amerikai katonákat, és részt vett a gyakorlat záró ünnepségén is.

Az amerikai delegáció további programjában a magyarországi NATO Erőket Integráló Elem (NFIU HUN) székesfehérvári parancsnokságán tesz látogatást.

(Honvédelmi Minisztérium)