Magyarország V4-es soros elnökségének alkalmából a magyar vezérkari főnök átvette lengyel kollégájától a V4-elnökséghez kapcsolódó katonai együttműködés irányítását.

A Honvédelmi Minisztérium csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében közölte: szerdán és csütörtökön a lengyelországi Krakkóban tartották a V4-ek (Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia) országainak éves, vezérkar főnöki szintű találkozóját, amelyen áttekintették az együttműködés lengyel elnökségének legfontosabb eredményeit, és megvitatták a katonai együttműködés aktuális kérdéseit, továbbá megismerhették a magyar elnökség prioritásait, elképzeléseit.

Kép letöltéseFotó: Jacek Bednarczyk/EPA/MTI

A magyar delegációt Benkő Tibor vezérezredes, a vezérkari főnök vezette, aki jelképesen átvette Leszek Surawski altábornagy, lengyel vezérkari főnöktől az együttműködés soros elnöki tisztét.

Kép letöltéseFotó: Jacek Bednarczyk/EPA/MTIA kétnapos találkozón a visegrádi négyek mellett jelen voltak a balti országok, valamint Ukrajna katonai vezetésének képviselői. A vezérkari főnökök tájékoztatást kaptak a kelet-ukrajnai biztonsági helyzetről és megvitatták az Ukrajnának felajánlható támogatásokat - írta a HM. Hozzátették, hogy a balti államok jelenléte azért is volt "különösen aktuális", hiszen jelenleg is közös kiképzéseket, gyakorlatokat tartanak a V4-ek katonái rotációs alapon a balti államokban, így járulva hozzá a térség biztonságának megerősítéséhez és a NATO célkitűzéseinek teljesüléséhez.

A magyar elnökség nyitott a visegrádi négyek és a régió többi országa közötti kapcsolatok további erősítése iránt - emelték ki.

A konferencia zárásaként a V4 országok vezérkar főnökei zárónyilatkozatban rögzítették elkötelezettségüket a megkezdett együttműködés mellett.

(MTI)