„Legyenek mindannyian büszkék az elért eredményekre. Hiszen ez az iskola sokkal több, mint más középiskola, többet nyújt a fiatalok számára” − mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes június 24-én, pénteken Debrecenben, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tanévzáró ünnepségén.

A rendezvényen a Honvéd Vezérkar főnök úgy fogalmazott, hogy a honvéd középiskola növendékei „életpályájuk első szakaszában járnak, és nagyon nehéz nekik eldönteni, hogy merre és hogyan tovább.” „Nincsenek leküzdhetetlen akadályok, nincs olyan feladat, amivel ne tudnának szembenézni. Nincs olyan kihívás, amely akadályt jelenthet egy fiatal számára. Ez adhat önöknek erőt és sikert” − mondta köszöntőjében dr. Benkő Tibor vezérezredes, hozzátéve: „a katonai hivatás az egyik legszebb hivatás Magyarországon, de az egyik legnehezebb is. Nagyon sok lemondással, megpróbáltatással jár az egyén és a család számára egyaránt.”

Berkecz Gábor, az iskola igazgatója hangsúlyozta: az elmúlt tanév eredményei meghaladják az előzőét. Az iskola csapata kétszeres haditornabajnok, illetve kétszeres pákozdi honvédelmi bajnok lett. „2014-et követően ismét a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium lett az ország legjobb elektronikaitechnikus-iskolája, a szakmai tanulmányi verseny első helyezettje” − mondta az igazgató, kiemelve, hogy az összesített tanulmányi átlag is jóval meghaladta az elmúlt tanévit. Több mint 90 tanuló ért el 4 feletti átlagot, 31-en pedig 4,5 felettit. „Az iskola megjelenései, ünnepi rendezvényeken történő szereplései már nemcsak idehaza, hanem a határon túl is öregbítették, a Magyar Honvédség, a fenntartó Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar hírnevét. Rendkívül büszke vagyok növendékeinkre, tanárainkra és katonáinkra. Igazi csapatmunka volt ez az év” − mondta Berkecz Gábor.

Az ünnepélyes tanévzárón − amelyen mások mellett részt vett Takács Attila dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka és Szabó István mérnök vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka − Szentesi Csaba őrnagy, a Bocskai-dandár görög katolikus tábori lelkésze mondott évzáró áldást, majd dr. Benkő Tibor vezérezredes és Berkecz Gábor elismeréseket adott át.

A rendezvényt követően az intézmény igazgatója a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a 2015/2016-os a honvéd középiskola legsikeresebb tanéve lett, a diákok számos eredményének örülhettek. Egyik növendékük, a 11. évfolyamos Csernák Martin Dániel bekerült az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt „Magyarország Jó tanulója – Jó Sportolója” elnevezésű pályázat nyertesei közé. Egy másik növendékük, a 19 éves Fodor Elek pedig a Hazáért Érdemjelet vehette át dr. Simicskó István honvédelmi minisztertől kiemelkedő helytállásáért és bátorságáért.

„Az első katonai évfolyam mindkét osztálya sikeresen és eredményesen leérettségizett, a növendékek jelen pillanatban a felvételi eljárás befejezéséhez közelednek. Büszkén mondhatom, hogy a végzettek fele a katonai pályát választja: 15-en az MH Altiszti Akadémiára jelentkeztek, egy diákunk pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szeretne továbbtanulni. Mellettük vannak néhányan, akik szerződéses legénységi állományú katonák szeretnének lenni. De emellett nagyon sokan maradnak nálunk a technikusi évfolyamon, ők egy év múlva, a technikusvizsgák letétele után folytatják majd tanulmányaikat” − mondta Berkecz Gábor.

Az intézmény igazgatójától megtudtuk azt is, hogy a mostani tanév lezárásával párhuzamosan megkezdik a szeptemberben kezdődő tervezését is. Speciális napirendet kívánnak bevezetni, még hatékonyabbá akarják tenni az iskola működését és a kollégiumi bentlakásos nevelést. Sőt, megpróbálják túlszárnyalni az idei eredményeket is.

(honvedelem.hu)