Március elsejétől augusztus 31-éig, miniszteri megbízással, Huszár János vezérőrnagy látja el az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki feladatait. A február 29-én rendezett átadás-átvételi ünnepségen Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára, miniszter-helyettes kiemelte: az átadó parancsnok, Fucsku Sándor vezérőrnagy irányításával az MH ÖHP eredményesen szolgált.

A parlamenti államtitkár rámutatott: a Magyar Honvédség katonái felkészültségének, elkötelezettségének, szakmai tudásának köszönhetően ismét a társadalom elismert részévé vált. Mint mondta, ebben komoly szerepet játszott az elmúlt két és fél évben Fucsku Sándor vezérőrnagy irányította székesfehérvári parancsnokság, amely eredményesen szolgált a katonai szervezetek napi tevékenységének szervezése, tervezése, vezetése, irányítása érdekében. Hangsúlyozta: a katonai szervezetek egységes tevékenységi rendjének kialakításával ismét a kiképzés vált meghatározóvá.

Kép letöltéseFotó: Kálmánfi Gábor

„Talán azért is történt így, mert Fucsku Sándor vezérőrnagy eddigi több mint három évtizedes katonai pályafutását a folyamatos tanulás és szakmai képességek megszerzése jellemezte. Számos nemzetközi tanfolyam sikeres elvégzésével is bizonyította a magyar tisztképzés korszerűségét, és nemzetközi viszonylatban, hivatásának gyakorlásával is volt alkalma igazolni a magyar katonák felkészültségét, és szakmai megbízhatóságát” – húzta alá Vargha Tamás, aki emléktárggyal köszönte meg az átadó parancsnok szolgálatát.

Fucsku Sándor vezérőrnagy búcsúzó beszédében úgy fogalmazott: az MH ÖHP az általa két és fél évvel ezelőtt kitűzött célok nagy többségét elérte. Ilyen volt például a látható katona eszménye. „A katonák egyenruhás állampolgárok, akik ezer szállal kötődnek a társadalomhoz. Különösen igaz ez itt, Székesfehérváron. A feladatainkat a civil lakosság számára is láthatóan kell megoldanunk. A migrációs válsághelyzet is megmutatta, hogy a társadalom bizalommal tekint a katonákra” – jelentette ki a vezérőrnagy. Hozzátette: a jövő útja, hogy az MH ÖHP még inkább korszerű műveleti parancsnoksággá váljon.

Kép letöltéseFotó: Kálmánfi Gábor

Huszár János vezérőrnagy, átvevő parancsnok emléktárgyakkal köszönte meg elődje munkáját. Mint mondta, az átadás-átvételi feladatokat határidőre elvégezték. Beszédében méltatta Fucsku Sándor vezérőrnagy munkáját, kiemelve, hogy eddig a szervezetet vezető egyetlenegy parancsnoknak sem volt könnyű dolga, mert minden időben adódtak váratlan kihívások, akár természeti katasztrófákra, akár a migrációs válsághelyzetre gondolunk. A jövőben Fucsku Sándor vezérőrnagy az Ulm városában települt Többnemzeti Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnok-helyettesi beosztását látja majd el.

(Honvédelmi Minisztérium)