Kiemelt figyelmet és támogatást kap összkormányzati szinten a magyar-dél-koreai kapcsolatrendszer és együttműködés – jelentette ki csütörtökön Benkő Tibor honvédelmi miniszter, miután tárgyalásokat folytatott Szöulban dél-koreai kollegájával. A két miniszter védelempolitikai és kutatás-fejlesztési együttműködési megállapodást írt alá.

Dél-Korea és Magyarország 30 évvel ezelőtt vette fel a diplomáciai kapcsolatokat, és ebből az alkalomból a dél-koreai védelmi miniszter meghívására látogatott Szöulba Benkő Tibor honvédelmi miniszter, akit katonai tiszteletadással fogadtak a Nemzetvédelmi Minisztérium előtt.

Kép letöltéseFotó: Honvédelmi Minisztérium

A plenáris tárgyalás elején Jeong Kyeongdoo védelmi miniszter a Hableány tragédiája kapcsán köszönetet mondott a magyar kormánynak, valamint a hatóságoknak a mentésben végzett erőfeszítésekért, a honvédelmi tárca vezetője pedig a kabinet és Magyarország nevében részvétét nyilvánította Dél-Korea felé a dunai hajóbaleset áldozatai kapcsán. A tárgyaláson elhangzott, hogy Magyarország Keleti Nyitás politikájában hangsúlyos helyet foglal el Dél-Korea, így a dinamikusan bővülő gazdasági kapcsolatok mellett a katonai kapcsolatok is fejlődnek. Ez utóbbi eredménye, hogy 2016-ban Szöul újra megnyitotta véderőattasé hivatalát Budapesten.
Benkő Tibor kiemelte: hazánk elkötelezett a Koreai Köztársasággal való együttműködés további erősítése mellett mind bilaterális szinten, mind pedig a V4+ Korea formáció és az EU-Korea együttműködés keretein belül. A miniszter példaértékűnek nevezte a védelmi tárcák közti együttműködést, amelynek további fejlesztése Magyarországnak is érdeke. A koreai technológiai fejlődés és digitális forradalom indokolttá teszi, hogy hazánk felmérje az együttműködési lehetőségeket a kutatás és fejlesztés területén.  Benkő Tibor rámutatott, hogy többek közt a kibervédelem területén is elképzelhető az együttműködés Dél-Koreával.
A tárcavezető elmondta, hogy Magyarország Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatánál működik egy Kibervédelmi Központ, amely kész a jövőben az új típusú támadásokkal kapcsolatos magyar tapasztalatok megosztására. Benkő Tibor röviden tájékoztatta vendéglátóját arról, hogy a biztonsági környezet romlása szükségessé teszi a magyar haderő fejlesztését. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az elkövetkező évek során a Magyar Honvédség évtizedek óta nem tapasztalt haderő-átalakításon és képességfejlesztésen megy keresztül. Ezáltal Magyarország jelenléte hangsúlyosabban jelenik meg a nemzetközi missziókban is.
A tárgyaláson szó volt arról is, hogy a regionális biztonság tekintetében a Koreai Köztársaság kulcsfontosságú szereplő és az Egyesült Államok stratégiai szövetségese. Magyarország következetesen támogatja az ENSZ határozatok betartását, és az észak-koreai hatalommal szembeni embargó folytatását – tette hozzá Benkő Tibor.
A megbeszélések befejeztével a két tárcavezető átfogó, a honvédelem minden területére kiterjedő együttműködési megállapodást írt alá. A hivatalos program részeként a magyar delegáció koszorúzási ünnepségen vett részt a szöuli Nemzeti Temetőben, és ellátogatott a Nemzeti Kiberbiztonsági Központba, ahol többek között betekintést nyert az intézmény működésébe is.

(honvedelem.hu)