A Nyugat-Balkánon ismét erősödő migrációs nyomás mellett a NATO és az Európai Unió aktuális biztonságpolitikai témái, valamint a Nova Gorica-i katonai emlékmű is napirenden volt Benkő Tibor és Karl Erjavec december 12-ei, csütörtöki találkozóján.

Tovább kell erősíteni Magyarország és Szlovénia egymást támogató katonai szövetségét – hangzott el a két miniszter találkozóján. Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint az Európa felé irányuló migrációs útvonalak újjáéledésével a térség országainak elemi érdeke a Nyugat-Balkán stabilitása.

A magyar álláspont szerint a nyugat-balkáni régió biztonsága a térség országainak euroatlani integrációjával tovább erősíthető mind az EU, mind a NATO vonatkozásában. A honvédelmi miniszter reményét fejezte ki, hogy a bővítési folyamatokat az Európai Unió új vezetése felgyorsítja.

A szlovén védelmi miniszter kijelentette: kormánya továbbra is elkötelezett híve az EU bővítésének, ugyanakkor az Unióban tapasztalható viták miatt hangsúlyosabb szerepet szánnak a regionális együttműködéseknek. Meglátása szerint ebben jelentős szerepe lehet a bővítéspolitikáért felelős magyar biztosnak is.

Kép letöltéseFotó: Honvédelmi Minisztérium

Benkő Tibor megköszönte Szlovénia támogatását és azokat a személyi felajánlásokat, amelyeket a szolnoki bázison megalakítandó Regionális Különleges Műveleti Parancsnoksághoz tett, valamint örömmel fogadta azt a bejelentését szlovén partnerének, mely szerint a székesfehérvári központtal megalakuló Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság kapcsán megfigyelői szerepkört kívánnak vállalni. A miniszterek egyetértettek abban, hogy az elmúlt időszak biztonsági kihívásai rámutattak a különleges műveleti képességek egyre nagyobb jelentőségére. A szolnoki központ létrehozásával megfelelő válaszokat lehet adni a hibrid hadviselés kihívásaira.

A tárgyaláson a felek tisztázták az első világháborúban elesett magyar katonáknak emléket állító Nova Gorica-i emlékművel kapcsolatos kérdéseket, így az alkotást várhatóan 2020 tavaszán felavathatják.

A tárcavezetők egyetértettek abban, hogy a két ország védelmi együttműködéseit a védelmi ipar és a katonai kiképzések területén is erősíteni lehet. Magyarország és Szlovénia között határozott egyetértés van a schengen-i külső határok megerősítésében is.

Kép letöltéseFotó: Honvédelmi Minisztérium

A magyar és a szlovén védelmi miniszter a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) további lehetőségeiről is egyezetetett. Benkő Tibor elmondta: az együttműködés eredményeit bizonyítja a Magyarországon megrendezett COOPSEC19 migrációs válságkezelési gyakorlat sikeres levezetése, valamint a CBRN SaaS PESCO projektmegállapodás aláírása, amelyhez Magyarország és Szlovénia is csatlakozott. Benkő Tibor szerint a regionális védelmi együttműködés erősítésében nagy felelősség hárul a jövő évben Szlovéniára, amikor a Védelmi Együttműködés soros elnöki tisztjét tölti majd be.

(honvedelem.hu)