Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere hivatalában fogadta Dag Hartelius-t, Svédország Budapestre akkreditált nagykövetét január 28-án, kedden.

A tárcavezető a találkozó kezdetén a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Parancsnokságának teljes állománya nevében részvétet nyilvánított az ukrán utasszállító repülőgép katasztrófájában január 8-án elhunyt svéd állampolgárokért.

A fentiekkel kapcsolatban Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy az eset rávilágít a katonák kiképzésének fontosságára, mivel annak hiánya beláthatatlan következményekkel járhat. Kiemelte azt is, hogy a nemzetközi közösségnek nagyobb szerepet kell vállalnia a terrorizmus elleni küzdelemben, hiszen az Európa biztonságát is veszélyezteti. A honvédelmi miniszter elmondta, a magyar álláspont az, hogy ott kell kezelni a problémákat, ahol azok felmerülnek, ez vezeti hazánkat a műveleti szerepvállalások irányainak meghatározása során is.

Kép letöltéseFotó: Ruzsa István

A honvédelmi miniszter a Gripen vadászgépekkel kapcsolatosan hangsúlyozta, hogy kétoldalú kapcsolataink legfontosabb eleme továbbra is a 2001-ben aláírt Gripen-bérleti szerződés. Hozzátette: magyar részről a Gripen-program végrehajtásához kapcsolódó területekre kívánnak koncentrálni, amelyben Magyarország továbbra is számít a svéd fél együttműködésére. Szó esett a tavalyi évben beszerzett svéd gyártmányú Carl Gustaf M4 típusú páncéltörő fegyverrendszerről is, amely nagymértékben hozzájárul a Magyar Honvédség képességeinek fejlesztéséhez. Ezzel kapcsolatban a svéd nagykövet elismeréssel szólt a kiképzendő magyar katonák felkészültségének szintjéről.

A találkozón a fentiek mellett szót váltottak a honvédelmi miniszter februárban tervezett stockholmi látogatásáról, a haderőfejlesztésről, valamint az új típusú fenyegetésekről is.

(honvedelem.hu)