Fokozódik a migrációs nyomás a déli határon, a Magyar Honvédség járőrhajóval is erősíti a védelmet – hangzott el Németh Szilárd miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szegedi sajtótájékoztatóján, január 20-án.

A Nyugat-Balkánon csaknem 100 000 illegális migráns van jelen, ezt az adatot az ENSZ, a FRONTEX és a titkosszolgálatok jelentései is megerősítik – mondta Németh Szilárd hétfőn, a szegedi vízi határátkelőhelyen tartott sajtótájékoztatón. A miniszterhelyettes hangsúlyozta, hogy egyre többen szeretnének a magyar határzárat leküzdve bejutni az Európai Unióba.

Kép letöltéseFotó: HM

„Az elmúlt héten 699 elfogás történt, az azt megelőzőn 636. A szám folyamatosan növekszik, egyre több illegális határátlépőt tartóztatnak fel a szolgálatot teljesítő honvédek és rendőrök” – tájékoztatott. A tárca parlamenti államtitkára szerint nem újdonság, hogy sokan a határfolyókon át próbálnak Magyarországra jutni, az viszont igen, hogy egyre nagyobb számban teszik ezt a téli időszakban, ezért a vízi járőrözést is meg kellett erősíteni. A Magyar Honvédség parancsnoka ezért a Tisza Csongrád megyei határszakaszára vezényelte a Baja járőrhajót, amelyen az MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái rendőrökkel kiegészülve látnak el felderítő szolgálatot.

Kép letöltéseFotó: HM

A tájékoztatón elhangzott: a járőrhajót 2007-ben teljesen felújították, amely elsősorban a manőverező és felderítőképesség növekedésével járt. A Baja olyan reflektorokkal és éjjellátó berendezésekkel van felszerelve, amelyek megkönnyítik az éjszakai felderítést, ám igazi katonai ereje abban a radarban rejlik, amely pontosan és precízen be tudja határolni, hol próbál valaki csónakkal vagy más eszközzel átjutni a vízi határszakaszon.

Németh Szilárd elmondta, a Baja már bizonyított is. „Elfogás is történt, egy öt fős szír csapat próbált meg gumicsónakkal átkelni a folyón, őket pont ez a hajó tartóztatta fel” – mondta a miniszterhelyettes, hozzátéve: „a járőrözésnek nem csupán az elfogás a célja, hanem az elrettentés, a demonstráció is, hiszen ha látják a folyamatos jelenlétet, jobban meggondolják, hogy ezt a határszakaszt használják-e arra, hogy bejussanak az Európai Unió területére”. Újságírói kérdésre az államtitkár elmondta: szükség esetén a tárca és a Magyar Honvédség tovább tudja növelni a határon szolgálatot teljesítő katonák létszámát.

Kép letöltéseFotó: HM

B. Nagy László, a térség országgyűlési képviselője a tájékoztatón elmondta: a helyiek biztonságérzetét nagyban növeli a határon tapasztalható fokozott katonai jelenlét.

(honvedelem.hu)