A Fővárosi Önkormányzat Tapló utcai idősek otthonában folytatták a Magyar Honvédség katonái a járványügyi veszélyhelyzet miatt szükségessé vált fertőtlenítő feladatokat. Munkájukról Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő saját körzetében, a helyszínen tájékozódott május 15-én, pénteken.

A honvedelem.hu-nak adott nyilatkozatában Németh Szilárd elmondta: az élet újraindításának szakaszában, a COVID-19 okozta járványügyi készültséget továbbra is fenn kell tartani, hiszen az orvosok, a szakemberek, szakértők egész Európában egyetértenek abban, hogy nagyon nagy a kockázata a vírus második hullámának. Hozzátette, hogy a fővárosban az idősotthonok azok, amelyek a leginkább ki vannak téve a veszélynek.  „Tegnap az operatív törzsben elhangzott, hogy minden negyedik beteg, illetve minden negyedik elhalálozott sajnos az idősotthonokhoz köthető” – jelentette ki Németh Szilárd.

Kép letöltéseFotó: Kertész László

A tárca parlamenti államtitkára emlékeztetett arra is, hogy a hatóságok áprilisban „rettenetes állapotokat találtak a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti Idősek Otthonában. Ekkor döntöttek arról, hogy az idősotthonokban a Magyar Honvédség egyedülálló vegyivédelmi és biológiai mentesítőképességét felhasználva vírusmentesítést és takarítást kell végezni.”

Kép letöltéseFotó: Kertész László

A Magyar Honvédség katonái – köztük önkéntes műveleti és önkéntes területvédelmi tartalékosok is – már összesen 873 idősotthont fertőtlenítettek, csak a mai napon tizenkét helyszínen dolgoznak, amelyek közül három csepeli intézmény.

„Egyedülálló ez a képessége a Magyar Honvédségnek, egyben bizonyítéka annak, hogy katonáink minden bajban rendelkezésre állnak. A Magyar Honvédség békeidőben is mindig a magyar emberek biztonságát és a haza szolgálatát tekinti legelsőnek” – húzta alá Németh Szilárd.

(honvedelem.hu)