Udvariassági látogatáson fogadta Benkő Tibor honvédelmi miniszter Milan Mojsilović vezérezredest. A szerb vezérkar főnöke Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka meghívására érkezett hazánkba.

A tárcavezető a találkozón elmondta, hogy a Magyarország és Szerbia közötti kapcsolatok kiemelkedően jónak mondhatók, valamint a katonai együttműködés is folyamatosan erősödik a két ország között. Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy a baráti összefogásra a jövőben is szükség van és keresni kell az együttműködés bővítési lehetőségeit.  Egyetértettek abban, hogy ezt az építkezést, a kapcsolatok ápolását és mélyítését tovább kell folytatni. Milan Mojsilovic vezérezredes kiemelte, hogy ehhez a Magyar Honvédség korábbi vezetése erős alapokat tett le.

Kép letöltéseFotó: Szabó Lajos zászlós

Szó esett az illegális migráció kezelésének lehetőségeiről, amely mindkét országot érinti. Ezen a téren a Nyugat-Balkán stratégiai fontosságú nemcsak Szerbia, hanem hazánk számára is, ezért a transzatlanti térség biztonsága és a NATO kohéziójának erősítése érdekében Magyarország a békeműveletekben a jelenlegi szinten kívánja fenntartani részévételét, amelyben Szerbia támogatására is számít.

A tárgyaláson elhangzott, hogy a Magyarország és Szerbia között 2019 áprilisában aláírt katonai technikai megállapodás komoly segítséget jelent a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program megvalósításában.

Benkő Tibor megerősítette, hogy Magyarország továbbra is támogatja Szerbia csatlakozását az Európai Unióhoz, amely tovább erősítheti Közép-Európa biztonságát.

A tárgyaláson a közös hadgyakorlatokról, az UNFICYP missziós műveletek folytatásról, és az Ohioi Nemzeti Gárdában való további együttműködésről is egyeztettek a felek.

A szerb katonai vezető megkoszorúzta a hősi emlékművet, majd a látogatás a Magyar Honvédség Parancsnokságon folytatódott, ahol plenáris megbeszélés keretei között a magyar fél tájékoztatást adott a Magyar Honvédség szervezeti átalakításáról, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról, valamint a két ország fegyveres ereje kiképzési együttműködésének jövőbeni fejlesztési lehetőségeiről.

Milan Mojsilovic vezérezredes magyarországi látogatásának zárásaként csapatlátogatás keretében, dinamikus és statikus bemutatókon keresztül ismerhette meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred rendeltetését és feladatait.

(honvedelem.hu)