Katonai tiszteletadással fogadta cseh kollégáját a honvédelmi miniszter június 21-én, pénteken a Hősök terén, majd a Hotel Hadikban folytatott plenáris tárgyalás után közös sajtótájékoztatót tartottak. Benkő Tibor hangsúlyozta, nagyon jó az együttműködés a cseh és a magyar fegyveres erők között.

Benkő Tibor elmondta: három fő témakörről egyeztettek, amelyek között szerepelt a biztonság kérdése, a két ország együttműködése s a haderőfejlesztés. Kifejtette, a két ország hasonlóan látja a közvetlen biztonsági környezet változását: bár a fenyegetések sokrétűek, a legnagyobb veszélyt a biztonságérzet elvesztése jelentheti az emberek számára. „Éppen ezért a magyar kormány úgy fogalmaz, hogy számunkra a biztonság az első, s ennek érdekében tesz is” – mondta. A NATO szerint a veszélyeztetettségnek két fő iránya van, a déli és a keleti, ugyanakkor – emelte ki Benkő Tibor – figyelmet kell fordítani a közép-európaira is, s nagyobb hangsúlyt kell fektetni a régió biztonságára.

Ezt a biztonságot szolgálhatja például a magyar kezdeményezésre alakuló többnemzeti közép-európai hadosztály vezetési elem, valamint a regionális különleges műveleti erők komponens vezetési elemének létrehozása. „Mind a kettő közép-európai országok, nemzetek biztonságát garantálja és szolgálja” – fűzte hozzá. Az együttműködést a regionális országok között elsősorban a Visegrádi Négyek keretein belül képzelik el, bevonva azon államokat - mint például Horvátországot -, amelyek ebben érdekeltek. „Meggyőződésem, hogy az egyik alappillére lehet a régió biztonságának a V4-ek szerveződése” – hangsúlyozta Benkő Tibor, hozzátéve, a közös munkába be kell vonni Franciaországot és Németországot is, s velük közösen kell kialakítani azt a helyzetet, amelyet a Brexit után is alkalmazni tudnak.

Elmondta azt is: cseh kollégája külön köszönetet mondott azért, hogy Magyarország vállalta az októberi, nagyszabású határvédelmi gyakorlat megszervezését. A kiképzés célja, hogy felkészítse a résztvevőket a migrációs válsághelyzet kihívásaira, vagyis a külső határok védelmére. Eddig tizenöt ország jelezte érdeklődését a gyakorlat iránt – fűzte hozzá. A kétoldalú kapcsolatok között említette a katonai szakközépiskolák együttműködését; Magyarországon a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium képviseli az ilyen típusú oktatási intézményeket. A miniszter fontosnak nevezte, hogy ezen a téren még szorosabb legyen az együttműködés, például a tapasztalatcsere miatt. Hozzátette, a Kratochvil eredményei arra sarkallják a honvédelmi tárcát, hogy még több ilyen iskolát nyisson.

A haderőfejlesztésről elmondta, nagyon jó az együttműködés ezen a téren a két ország között, s azonos véleményük van arról, hogy a modernizációnak mely területeket kell érintenie. Megemlítette, hogy a honvédség cseh kiképzőrepülőgépeket vásárolt, s cseh licenc alapján kezdődhet hamarosan a kézifegyverek gyártása a kiskunfékegyházi fegyvergyárban. Hangsúlyozta: figyelmet fordítanak az Európai Unión belüli úgynevezett PESCO-projektre, hiszen ebben is sok közös pont van például az innováció, kutatás-fejlesztés és a beruházások terén. „Én úgy ítélem meg, hogy eredményes, hasznos munkán vagyunk túl, amely megalapozott lehetőséget biztosít számunkra a további együttműködés fejlesztésére” – zárta szavait a miniszter, aki sok sikert kívánt Csehországnak a Visegrádi Négyek elnöki feladataihoz.

Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter a sajtótájékoztatón emlékeztetett: Csehország július 1-vel átveszi Szlovákiától a V4-ek elnöki szerepét. Hozzátette, a szlovák elnökség nagyon színvonalas volt, s ezzel magasra tették a „lécet”. A mostani egyeztetésen megtárgyalták a cseh elnökség programpontjait is, amelyek között megemlítette a regionális biztonság kérdését, a haderőfejlesztést, a közös harcászati egységek létrehozását és a kibővített V4-es együttműködést.

A cseh tárcavezető nagyon fontosnak nevezte a NATO-n és az EU-n belüli egységes fellépést, valamint a V4-es harccsoport keretében történő együttműködést. Kiemelte, szeptember 19-én és 20-án tartják a cseh V4-elnökség első találkozóját, amelyet az úgynevezett NATO-napok rendezvény követ, s ezen az együttműködő országok védelmi miniszterei vesznek majd részt. Kitért az illegális migrációra, megjegyezve, a balkáni útvonal lezárása után sem lehet hátradőlni, hiszen a migráció fokozódni fog. Hozzátette, ebben a kérdésben a magyar kormány álláspontját osztják, vagyis a problémákat ott kell kezelni, ahol azok keletkeznek.

(honvedelem.hu)