Magyar szempontból Európa biztonsága és védelme nemzeti érdek, prioritás. Ezért hazánk továbbra is határozottan támogatja az európai védelmi stratégiák és képességek fejlesztését – jelentette ki Szabó István honvédelmi államtitkár az Európai Unió védelmi minisztereinek május 12-ei, keddi videókonferenciáján, ahol a résztvevők a COVID-19 világjárvány stratégiai szintű hatásairól tanácskoztak.

Hozzászólásában az államtitkár elmondta, hogy a nemzetközi katonai szerepvállalás fenntartásán kívül más országokhoz hasonlóan hazánk is bevonta a hadsereget a polgári egészségügy logisztikai támogatásába, a határok védelmébe, ellenőrzésébe és a rendvédelmi erők támogatásába.

Mint mondta: a világjárvány világosan megmutatta, hogy a tagországok közotti együttműködésekre nagy szükség van, amely nemcsak magyar, hanem európai érdek is. Magyarország támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek a COVID-19 járványból eredő tanulságok felhasználásara irányulnak.

A honvédelmi államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a válságra adott válaszokat a jövőre vonatkozóan iránymutatásként integrálni kell az összes vonatkozó munkafolyamatba.

Kép letöltéseFotó: Szabó Lajos zászlós

Az Európai Külügyi Szolgálat által kiadott gondolatébresztő anyag (mely öt fő területre fókuszál: szolidaritás, reagálóképesség, felkészültség és ellenállóképesség, képességfejlesztés, valamint partnerség) kapcsán elmondta, hogy Magyarország támogatja az akciócsoport tevékenységét.

Mint mondta, a világjárvány súlyos kihívások elé állít minden országot, ezért a nemzetek közötti szoros együttműködésre és szolidaritásra most különösképpen szükségünk van. Azt is kiemelte, hogy Magyarország jelentős segítséget nyújtott a nyugat-balkáni országoknak, mindösszesen hat államnak a járvány elleni küzdelemben.

Kép letöltéseFotó: Szabó Lajos zászlós

Szólt arról is, hogy az Európai Unió által vezetett műveleteknek továbbra is hozzá kell járulniuk az Európát körülvevő válságzónák stabilizációjához, és az illegális migrációs veszély csökkentéséhez. Kiemelte, ebből az erőfeszítésből hazánk is kiveszi a részét. Hangsúlyozta továbbá, hogy a Nyugat-Balkán stabilitása Magyarország fókuszában áll. A régió euroatlanti integrációs folyamatai nem állhatnak le – hívta fel a figyelmet Szabó István.

Az államtitkár szerint az EU közös biztonság- és védelempolitikai együttműködését még szorosabbá kell tenni az illegális migráció, a hibrid hadviselés és dezinformációs folyamatok elleni küzdelemben is.

A tagországok képviselői egyetértettek abban is, hogy Európa biztonságára figyelemmel minden eddiginél fontosabb, hogy elmélyítsék az európai védelmi együttműködést, és globális szereplővé tegyék az Európai Uniót a biztonság és védelem terén.

(Honvédelmi Minisztérium)