A közös európai értékek védelme, az együttműködési lehetőségek bővítése, az Európai Unió és a NATO védelmi szerepének hangsúlyozása: a Visegrádi Négyek védelmi miniszterei találkoztak a csehországi Ostravában.

Mint a házigazda szerepében a minisztertársakat és a vendégeket köszöntő Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter kiemelte: az egységes fellépés erősíti országaink helyzetét mind a NATO-ban, mind az Európai Unióban. Az összefogás zászlóshajója a Lengyelországban működő V4 Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoport Parancsnokság mellett az V4 EU Harccsoport, amely 2019 második felében lesz készenlétben, Lengyelország vezetésével.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

A cseh elnökség prioritásai között szerepel a szorosabb fegyverzeti együttműködés, hiszen – mint ahogy a politikus jelezte – ezen a területen nem sikerült eddig még jelentősebb előrelépést tenni, a meglévő terveket valóra váltani. A túlzott ambíciók helyett a reális tervek irányába szeretnének lépni, s ehhez remek ugródeszka lehet a közös lőszerbeszerzés. A nemzeti fegyverzeti igazgatóknak adott feladatszabás szerint meg kell határozni az érintett lőszerek típusát és a koordinált beszerzéshez vezető utat.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

Lubomír Metnar elmondta: a hosszú távú projektek területével kapcsolatban a munkaülésen több megállapodás született. A jelentős lehetőségeket ígérő területek között szerepelnek a hangsebesség alatti kiképzőrepülőgépek, az együttes kézifegyver-beszerzés, illetve a T-72-es közepes harckocsik felújítása, modernizálása, az állami védelemipari vállalatok bevonásával.

 

Folytatni kel a „V4+” formátumú együttműködést, mely az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország bevonását, a védelmi miniszterekkel történő találkozókat jelenti. Ez a műveletekben zajló együttes részvételt is jelentheti, s mint a miniszter jelezte, az ezzel kapcsolatos vezérkari főnöki szintű tárgyalások már megkezdődtek. A külföldre történő haderőtelepítésekben jók vagyunk, ezt 2017-ben már bebizonyosodott a balti államokban, váltásokban végzett kiképzésekkel.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

A miniszter kitért a második munkaülésen elhangzottakra is. Elmondta: áttekintették az Európai Unióval, illetve a NATO-val kapcsolatos témákat. „Bebizonyosodott, hogy a kérdések nagy többségében azonos az álláspontunk” – emelte ki Lubomír Metnar. A NATO Készenléti Kezdeményezésének (NRI) és a Reagáló Erők (NRF) összefésülésével kialakítandó „Megújított NATO Reagáló Erők (aNRF)” lehet megfelelő megoldás a képességek a további képességfejlesztésre. Támogatjuk az Állandó Strukturált Együttműködés (PESCO) átláthatóságának, nyitottságának növelésért is – tette hozzá a tárcavezető.

 

A sajtótájékoztatón elhangzott beszédek közös eleme volt az együttműködés még szorosabbá fűzése, legyen szó az egyes országok fegyveres erőiről vagy a védelmi ipar fejlesztéséről, közös beszerzési lehetőségek kihasználásáról. Ehhez az országok szakértőinek közös munkájára van szükség, melyet az egyes területeknek megfelelő csoportokban végeztek a miniszteri találkozó ideje alatt is. Egyetértettek a miniszterek abban is, hogy modern, fejlett technológiával kell rendelkezniük a haderőknek, s emellett természetesen a kiképzés, a személyi állomány területére is nagy gondot kell viselni.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

Benkő Tibor védelmi miniszer elsőként köszönetet mondott Lubomír Metnar tárcavezetőnek és csapatának az igen magas színvonalú rendezvényért. Utalva a történelmi helyszínre, kiemelte: „minden országnak, minden nemzetnek megvan a történelme, megvannak az érdekei, értékei, melyeket közösen kell, hogy védjünk, óvjunk és szolgáljunk. Többek között erről szól a Visegrádi Négyek együttműködése.” Mint hozzátette: Európában is újabb kihívások, kockázatok, fenyegetések jelennek meg, melyekkel szembe kell néznünk és biztosítanunk kell az országokat,  nemzeteket, hogy a védelmi kiadások az ő érdekeiket szolgálják. „A béke és a biztonság területén példaértékű a Visegrádi Négyek együttműködése” – hangsúlyozta Benkő Tibor. A közös gondolkodásról a továbblépésről szól az az együttműködés, az a képességfejlesztés, amelyről most közösen tárgyaltunk, tette hozzá. S erről szól a szlovák elnökség idején, Franciaország és Németország bevonásával létrehozott „V4+” is, illetve az, hogy az Egyesült Királysággal együttműködve, a Brexit-től függetlenül kell szavatolni Európa békéjét és biztonságát.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

A miniszter kiemelte: fontos, hogy a V4 Harccsoport továbbra is nyitva álljon – Horvátországhoz hasonlóan – a csatlakozni, a békét közösen biztosítani kívánók számra. Bár az Állandó Strukturált Együttműködés keretében valóban nem történt mg közös fegyverbeszerzés, de Benkő Tibor rámutatott: a Magyar Honvédség a Cseh Köztársasággal kötött megállapodás alapján, Magyarországon gyártott kézifegyvereket rendszeresített, s szintén cseh, Zlin kiképzőrepülőgépek beszerzésére is sor került.

Benkő Tibor a honvedelem.hu kérdésére elmondta: a Visegrádi Négyek már most is nagyon sok területen működnek együtt, melyeket tovább lehet még fejleszteni. Ilyen például a különleges műveleti képességek egészségügyi biztosítása, melyet a Állandó Strukturált Együttműködés keretein belül lehet még magasabb szintre emelni. A PESCO ad teret például a tüzérségi, illetve a közös lőszerbeszerzési területek fejlesztésének, de további lehetőségek vannak még a Česká Zbrojovka fegyvergyárral kötött megállapodás értelmében.

A miniszter leszögezte: továbbra is folyamatosan fenn kell tartani a V4 EU Harccsoportot. Ehhez egy kiszámítható, rotációs váltási rendet kívánnak kialakítani, melynek értelében négy évente, tehát legközelebb 2023-ban várható ez a feladatvállalás.

Magyarország és Csehország védelmi iparának együttműködésével kapcsolatban kiemelte az új generációs kiképzőrepülőgépet, az L-39NG-t. A meglévő, illetve a 36, nemrég megrendelt katonai helikopterre utalva elmondta: mintegy 130-150 pilótára lesz szükség. „Az ő kiképzésükhöz meg lehet találni a közös képzés, felkészítés terét és eszközét is.” Emellett a kézifegyverek, a különböző kaliberű lőszerek gyártása biztosít lehetőséget a további együttműködésre, Csehország mellett Szlovákiával és Lengyelországgal is, tette hozzá a miniszter.

(honvedelem.hu)