A Budapesti Katonai Attasétestület tagjainak tiszteletére rendeztek fogadást a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, január 23-án. Az eseményen részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, valamint Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

Beszédében a tárcavezető köszönetet mondott az attaséknak az elmúlt évben végzett tevékenységükért, és azért, hogy segítették a Magyar Honvédség vezető állományának munkáját. Mint fogalmazott, a kapcsolatot a kiváló és korrekt együttműködés jellemzi, ezt bizonyítja, hogy jelenleg 27 országban működik magyar katonai attaséhivatal, s ez a szám a jövőben nőni fog. „Idén három új országban kívánunk hivatalt létesíteni. Jelenleg ötvenhét tisztünk, tábornokunk szolgál külföldön katonai attaséhivatalban, ezt a létszámot is bővítjük” – mondta a honvédelmi miniszter, hozzátéve, hogy Magyarországon jelenleg 42 ország képviselteti magát akkreditált katonai attasé útján, a tárca pedig szeretné, ha ez a szám is növekedne a jövőben.

Kép letöltéseFotó: HM

Benkő Tibor rámutatott: rendkívül fontos, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban kijelölt, a NATO-nak felajánlott vagy regionális szövetségi rendszer részeként létrehozandó szervezeti bővítéseket – például a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (MND-C) és a Regionális Különleges Műveleti Komponens-parancsnokság (R-SOCC) – létrehozását az attasék is messzemenőkig támogassák. „Látjuk az új kihívásokat, fenyegetéseket, amelyekkel a katonáknak szembe kell nézniük. A jövőben is segítsenek abban, hogy itt Európában és szerte a világban a békét, biztonságot tudjuk közösen szolgálni” – zárta köszöntőjét a tárcavezető.

Kép letöltéseFotó: HM

Az attasétestület nevében Daniel Pregl dandártábornok, a testület doyenje mondott beszédet. A tábornok megköszönte az eddigi sikeres együttműködést, és kiemelte: a testület nagyra értékeli a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, egyben minden szükséges területen készen áll a továbbiakban is Magyarország támogatására.

(honvedelem.hu)