Hőseinknek köszönhető, hogy – a költő szavaival élve – ma is „él nemzet e hazán.” Ha továbbra is meg akarjuk őrizni magyarságunkat, ma is tennünk kell érte - hangsúlyozta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Magyar Hősök Emlékünnepe alkalmából tartott megemlékezésen, Pákozdon.

A Katonai Emlékparkban megtartott ünnepségen dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: ha végigtekintünk hazánk történelmén, pontosan láthatjuk, hogy hőseink, katonáink mennyi áldozatot hoztak azért, hogy ma békében élhessünk. „Megérdemlik, hogy emlékezzünk rájuk, mert sokan közülük a legdrágábbat, az életüket adták nemzetünk szabadságáért. Emlékeztetnünk kell a jelenkor generációját arra, hogy ma is kell tennünk hazánk biztonságáért; igaz, szerencsére főként véráldozat nélkül” – fogalmazott a honvédelmi tárca vezetője.

Kép letöltéseFotó: Kálmánfi Gábor

Hozzátette: a katonai emlékpark igen méltó helyszíne a megemlékezésnek, hiszen 1848-től kezdve napjainkig megtekinthetjük a katonahősök mementóit. Ráadásul – mondta dr. Benkő Tibor – ezen a helyen valósult meg a győztes pákozdi csata formájában elsőként az igazi nemzeti összefogás, ami szintén példaértékű. A honvédelmi miniszter emlékeztetett arra is, hogy szimbolikusan egybeesik a hősök emlékünnepe és a gyereknap, jelezvén a jövő generáció emlékeztetésének fontosságát.

Kép letöltéseFotó: Kálmánfi Gábor

A hősök előtt tisztelegve koszorút helyezett el - mások mellett - dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök, Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Főosztályának vezetője, valamint a Budapesti Katonai Attasétestület nevében Toma Stefan Savu ezredes, román attasé.

Az ünnepségen a Magyar Tartalékosok Szövetségének díszütege ágyúlövéssel fejezte ki tiszteletét a hősök emléke előtt; míg a Magyar Honvédség Központi Zenekarának tolmácsolásában felcsendült Erkel Ferenc Ünnepi zene című műve.

Kép letöltéseFotó: Kálmánfi Gábor

Az emlékünnep alkalmából Székesfehérváron, az első világháborús emlékműnél is koszorúzással emlékeztek meg a múlt katonahőseiről. Az emlékezés virágait Topor István ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott törzsfőnök műveleti helyettes helyezte el. A rendezvénysorozat a Doni Emlékkápolnánál celebrált, ünnepi szentmisével zárult.

(honvedelem.hu)