A honvédelmi miniszter a honvédségi törvényjavaslat-csomagról a parlamenti pártokkal csütörtökre meghirdetett egyeztetés után kifogásolta, hogy az ellenzéki pártok eddig nem nyújtottak be módosító indítványt az előterjesztésekkel kapcsolatban.

Benkő Tibor azután beszélt erről, hogy a hétpártira tervezett megbeszélésen az ellenzéki pártok közül csak a Jobbik vett részt. Az MSZP szerdán, az LMP és a DK csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte, hogy nem vesznek részt az egyeztetésen.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

A honvédelmi miniszter a másfél órán át tartó megbeszélés után sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az ellenzéki pártok közül "csak a Jobbiknak volt fontos" a honvédelmet érintő alapvető kérdésekről szóló egyeztetés.

Jelezte: október 31-én nyújtotta be az Országgyűlésnek javaslatcsomagját; a frakcióknak azóta lehetőségük lett volna módosító indítványt benyújtani vagy egyeztetést kezdeményezni a témában, de egyiket sem tették.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke érthetetlennek nevezte az MSZP, a DK, a Párbeszéd és az LMP távolmaradását. Felhívta a figyelmet arra, hogy sem a honvédelem irányításának szervezeti rendjét megváltoztató törvényjavaslatról, sem a honvédelmi alkalmazottakról szóló előterjesztésről nem szavazott még a parlament; Az ellenzék ezekhez egyetlen módosító indítványt sem nyújtott be, csak a honvédelmi bizottság, az is kormánypárti többséggel.

Benkő Tibor kiemelte: a honvédségről szóló törvény módosításának kulcseleme a minisztériumba (HM) integrált felsőszintű katonai, stratégiai vezetés önállósítása. A miniszternek csak irányítási jogköre lenne, meghatározná a célkitűzéseket, megteremtené a szükséges forrásokat, majd ellenőrizné a végrehajtást, a katonai vezetés pedig végrehajtaná a feladatokat - mondta a miniszter. A javaslatcsomag része emellett a honvédelmi veszélyhelyzet fogalmának bevezetése, valamint a honvédelmi alkalmazottakról szóló törvény megalkotása.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

Arra reflektálva, hogy a HM és a Magyar Honvédség szervezeti szétválasztása gyengíti-e a civil kontrollt, Kósa Lajos azt mondta: a HM és a Magyar Honvédség civil kontrollját alapvetően a parlament és annak honvédelmi és rendészeti bizottsága biztosítja.

A Jobbikot képviselő Staudt Gábor hangsúlyozta, a honvédelmi veszélyhelyzetnek a különleges jogrend rendelkezései között kellene lennie. Mint mondta, azzal, hogy a honvédelmi veszélyhelyzetet a kormány hirdeti ki, más, különleges állapotokhoz képest a parlament és az ellenzék rálátása korlátozottabb lehet a helyzetre.

(MTI)