Méltán lehetünk büszkék az ezer év magyar katonáira - mondta Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium (HM) humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna május 7-ei, csütörtök reggeli műsorában.

A helyettes államtitkárt annak kapcsán kérdezték, hogy a HM és a Magyar Honvédség „1000 év katonái” címmel kétfordulós, honvédelmi témájú szellemi csapatvetélkedőt hirdetett.

Kép letöltése

Ruszin Romulusz kiemelte: méltán lehetünk büszkék azokra a haditettekre, a magyar hadtörténelem és történelem kitűnő eseményeire, amelyeket nemcsak itthon, hanem külföldi iskolákban is tanítanak. A verseny célja, hogy emlékeztessen arra: voltak és vannak hősök, magyar katonahősök Magyarországon.

Elmondta: több mint 60 iskolában fut a HM honvédkadétprogramja, de idén azokat az iskolákat is szeretnék megszólítani, amelyek Zrínyi Miklós vagy Zrínyi Ilona nevét viselik. Ezeknek a diákoknak hirdették meg a Zrínyi-emlékév keretében a vetélkedőt. A versenyfázisokat is igyekeztek Zrínyi Miklós életéhez kötni, ezért is tart az első forduló február 2-ig, amikor az egyik legnagyobb haditettére, az eszéki híd felgyújtására emlékezhetünk.

Ruszin Romulusz hozzátette: a vetélkedőnek lesznek olyan részei is, amelyek arról szólnak, hogy mit tesz napjainkban a katona a magyar emberekért, miért jó magyar katonának lenni. A járványügyi helyzetre tekintettel az első fordulót online feladatokkal tartják meg. A második fordulóban a tervek szerint a diákok találkozhatnak is magyar katonákkal, a honvédség fejlesztéseivel.

A kétfordulós vetélkedőről, valamint a jelentkezés feltételeiről további részletek a www.honvedelem.hu/1000-ev-katonai oldalon olvashatók.

(honvedelem.hu / MTI)