Két felújított járőrhajóval bővült az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred flottája. A modernizáláson átesett vízi járművek november 5-ei ünnepélyes átadásán Benkő Tibor honvédelmi miniszter, valamint Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is jelen volt.

Az MH Hadikikötőben tartott rendezvényen Magyarország honvédelmi minisztere beszédében hangsúlyozta: „Mindig is fontosnak tartottuk, hogy a tűzszerész katonáink felszerelése, képessége az elmúlt években is folyamatosan gyarapodjon. Tűzszerészgépjárműveket, tűzszerészrobotokat, könnyű és nehéz tűzszerész védőruházatokat adtunk át, most pedig a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében kettő tűzszerész járőrhajóval bővülhet az ezred képessége.” Benkő Tibor hozzátette: a képességbővüléssel a tűzszerészkatonák a lakosság békéjét, nyugalmát és biztonságát védik.

Kép letöltéseFotó: Ruzsa István

A technikai újítások kapcsán a miniszter aláhúzta, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, amelynek keretében a modernizálás megtörtént, nem csak a technikai eszközökről szól, hanem a katonákról is, akik ezeket a korszerű berendezéseket kiválóan tudják kezelni és alkalmazni. Benkő Tibor emlékeztetett arra is, hogy a Magyar Honvédség áldozatainak jelentős része a tűzszerészkatonák köréből kerültek ki. „Éppen ezért gondoskodunk arról, hogy a legmodernebb, a legkorszerűbb felszerelésekkel rendelkezzenek, biztosítjuk, hogy kiképzésük, felkészítésük a legjobb legyen, de az önök hozzáállása, elszántsága mellett elvárt dolog az is, hogy megfontoltak, körültekintők legyenek” – mondta.

Kép letöltéseFotó: Ruzsa István

A két járőrhajó jelentette képességbővülés nagymértékben hozzájárul a biztonságos és gyors vízi tűzszerész közszolgálati munka végrehajtásához. A Csepel és Balatonakarattya nevekre keresztelt hajókat Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka adta át Szilágyi Zsolt ezredesnek, az alakulat parancsnokának.

Kép letöltéseFotó: Ruzsa István

Az AN-2 típusú tűzszerész járőrhajók alapos felújításon estek át. Tulajdonképpen csak a hajótest maradt meg eredeti formájában, minden más szerkezeti elemet kicseréltek a kor színvonalának megfelelő alkatrészekre. Meghajtásukról 230 lóerős Volvo Penta motorok gondoskodnak, emellett új vezérlést és navigációs berendezéseket is kaptak. A tűzszerész szakfeladatok ellátását segítik azok a beépített daruk is, amelyek 250 kilogramm teherbírásig ki tudják emelni a vízfelszín alatt lévő robbanótesteket. Emellett mindkét hajó fartükre rendelkezik egy-egy lehajtható platformmal, amelyek a búvárok munkáját segítik.

(honvedelem.hu)