„Migrációs kihívások közös kezelése” címmel Bécsben közös védelmi miniszteri és belügyminiszteri találkozóra került sor 2017. február 8-án, a kibővített Közép-Európai Védelmi Kezdeményezés (CEDC+), és a kibővített Salzburg Fórum tagországok részvételével, amelyet a CEDC osztrák elnöksége szervezett.

Magyarországot Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és Dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes képviselte az eseményen.

Kép letöltéseFotó: HBF/Pusch

Magyarország, Csehország és Ausztria belügyminiszterei és védelmi miniszterei partnereikkel közösen az Európát sújtó tömeges, illegális migráció kezelését érintő három fő kérdést tárgyaltak meg. Egyrészt a nyugat-balkáni migrációs útvonalon a határőrizet hatékonyságának fokozásáról, az EU-n kívüli válsággócokra vonatkozó koncepcionális kérdésekről, valamint az illegális bevándorlók tömegének forrás-országokba történő visszaküldésének kérdéseiről tárgyaltak a felek.

Simicskó István honvédelmi miniszter a munkaülések végén elmondta: „Az értekezlet megmutatta, hogy a térség országai a válság kezelésének koncepcionális megközelítésében hasonló állásponton vannak, a gyakorlati együttműködés terén pedig szolidárisak. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a megvalósuló együttműködés az Európai Unió számára is hasznos, hozzájárul a hatékony, európai szintű összefogás megteremtéséhez.”

Kép letöltéseFotó: HBF/Pusch

A résztvevők áttekintették a 2017-es év várható forgatókönyveit a migrációs válság alakulása szempontjából, és döntést hoztak a rendőrfőnökök és a vezérkar főnökök által 2017 áprilisáig elkészítendő Válságkezelési Akcióterv összeállításáról, ami a konferencia záró nyilatkozatában is szerepel.

(Honvédelmi Minisztérium)