Ez a hely mindig alkalmas az emlékezésre és az emlékeztetésre - mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter november 11-én Debrecenben, a Honvédelmi Minisztérium pályázati forrásából felújított Hősök temetőjének ünnepélyes avatásán.

Kép letöltéseFotó: Rácz Tünde

A kormány 2016-ban hozott rendeletet a Magyarországon fellelhető első világháborús hadisírok felújításáról, amelyre kétmilliárd forintos pályázati forrást különítettek el. A felújításokra eddig összesen 460 pályázat érkezett a települési önkormányzatok és a temetőket fenntartó egyházak részéről, amelyek elbírálását és a rekonstrukciós folyamatok ellenőrzését a Honvédelmi Minisztérium végzi. Eddig 118 sírkert felújítása fejeződött be, köztük a debreceni Hősök temetőjében nyugvó katonáké is.

A temető mintegy 170 éves. 1849 augusztusában nyitották meg, amikor a debreceni csata után 112 honvédet és 634 orosz katonát temettek oda. Az első világháború alatt, 1915-ben újra meg kellett nyitni, az Osztrák-Magyar Monarchia elesett katonái mellett a szövetséges német haderő és a szemben álló nemzetek katonáinak is ez lett a végső nyughelye. A második világégésben ismét használni kényszerültek, az ide temetett katonák közül a németeket 2016-ban exhumálták, és a budaörsi német katonatemetőbe szállították át.Kép letöltéseFotó: Rácz Tünde

A Honvédelmi Minisztérium több mint 200 millió forint értékű pályázati támogatásának és a városi költségvetésnek köszönhetően a debreceni Hősök temetőjében a sírkert teljes területét és 2023 párnakövet újítottak fel. Az ünnepélyes avatáson dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiemelte: régi tartozás teljesült azzal, hogy a temető megújultan, méltó módon emlékezik az elesett hősökről. „Ez a hely egyaránt alkalmas az emlékezésre és az emlékeztetésre. Emlékezésre, mert ide mindig el lehet jönni, hogy fejet tudjunk hajtani elődeink áldozatos, példamutató szolgálata előtt, s emlékeztetni, mert tudjuk, hogy a ma élő idősebb nemzedéknek át kell adni az emlékezés fontosságának eszméjét a fiatalabb generációknak” – mondta a honvédelmi miniszter.

Dr. Benkő Tibor rámutatott: a sírkert egyben mementója a magyar katonák elhivatottságának és hazaszeretetének is, amely napjaink honvédei előtt is példaként kell, hogy álljon, hiszen csak a körülmények változtak, az eszme nem. „Magyarország, a magyar emberek számára rendkívül fontos, hogy béke legyen az országban, és hogy gyermekeinket, unokáinkat úgy tudjuk útjukra indítani: soha ne kelljen ilyen fájdalmas dolgokra emlékezniük. A katonák feladata ez: szolgálják esküjükhöz méltón a magyar emberek biztonságát és a békét” – mondta a tárcavezető.

Kép letöltéseFotó: Rácz Tünde

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke ünnepi beszédében a katonai eskü fontosságát emelte ki. „Láthatjuk, hogy a haza védelme soha nem avul el, arra mindig kell készülni. És azok előtt, akik a szó legszorosabb értelmében erre teszik fel az életüket, mindig tisztelegni kell.”

Papp László, Debrecen polgármestere hangsúlyozta: a város polgárait büszkeséggel tölti el, hogy katonatörténelme hosszú évszázadokra nyúlik vissza. Mint mondta, a Nagy Háború befejezésének 100 éves évfordulóján kötelesség emlékezni és fejet hajtani elesett honvédeink sírja előtt. „Ez a felújítás azt üzeni a kortársaknak és a következő generációknak, hogy az áldozatvállalás a hazáért nem mehet feledésbe” – mondta Debrecen polgármestere.

Kép letöltéseFotó: Rácz Tünde

A felújított temetőben Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke és Jákob János dandártábornok, a HM Protestáns Tábori Püspökség püspöke szentelte be a sírokat és mondott áldást. A sírkertben dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Papp László polgármester és Kósa Lajos országgyűlési képviselő helyezte el az emlékezés koszorúját.

Kép letöltéseFotó: Rácz Tünde

(Honvédelmi Minisztérium)