Sátoraljaújhelyen rendezte meg a Kárpát-Medencei Pedagógus Tábort a Rákóczi Szövetség. A táborban július 23-án dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára is előadást tartott.

Idén is megrendezte az egyhetes Kárpát-Medencei Pedagógus Tábort a Rákóczi Szövetség, amely harminc éve segíti a magyar nyelv, a kultúra és a magyar közösségek ügyét a Kárpát-medencei és a világ magyarságának szolgálatában. A szövetség célja, hogy minél több külhoni magyar család válasszon magyar nyelvű iskolát. Ennek érdekében mind a fiatalokat, mind a pedagógusokat igyekszik megszólítani, akik meghatározó szerepet töltenek be az iskolaválasztásban. A szövetség fontosnak tartja a középiskolás fiatalok segítését is abban, hogy magyarságukra értékként tekintsenek. Az identitás formálásában kulcsszerepet játszó magyar-, történelem-, valamint reálszakos tanárok számára rendezett Kárpát-Medencei Pedagógus Táborban különböző előadások és informális programok segítik a pedagógusok munkáját és a kapcsolatépítést.

Kép letöltéseFotó: HM

A Pedagógus Tábor negyedik napján, csütörtökön dr. Ruszin Romulusz helyettes államtitkár tartott előadást a honvédelem szerepéről, illetve arról, hogyan készítik fel azokat, akik katonának jelentkeznek. Beszédében kitért a tanárok hatására is a fiatal generáció gondolkodásának, értékrendjének, nemzeti öntudatának formálásában.  „A mi szakmánk valóban életen át tartó tanulás. Meggyőződésem, hogy aki csak tud, de nem képes átadni tudását, az nem lesz jó vezető” – mondta. A folyamatos fejlődés azért is fontos, mert a modern világban a hadszínterek száma is nőtt. „Itthon folyamatos készenlétben van a katonaállomány jelentős része . A 21. században vagyunk, mindenki tudja, hogy a régi három hadszíntér, a föld, a levegő és a víz mára kiegészült az űrrel és a kibertérrel” – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Kép letöltéseFotó: HM

A pedagógusok az idei táborban is hasznos ismeretekkel gazdagodtak, amelyeket szeretnének továbbadni otthon maradt kollégáiknak és a diákoknak. „Azt gondolom, ez az egy hét nagyon sokféle előadást rejt, hiszen a zongorakoncerttől a honvédelmi előadáson keresztül egészen az irodalmi, történelmi vagy éppen energetikai előadásokig nagyon sok mindenből választhatnak a tanárok” – mondta érdeklődésünkre Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke. „A formális programok nagyon színvonalasok és tartalmasak. Olyan előadásokat hallgathatunk, amelyekből egyrészt épülünk, másrészt pedig a tudás egy részét tovább tudjuk adni az otthoni kollégáknak és diákjainknak is” – árulta el Kovács Nóra, a Rákóczi Szövetség vezető tanára.

(honvedelem.hu)