A Magyar Honvédségnél zajló haditechnikai fejlesztések szorosan összefüggenek a járműiparral és a magyar gazdasággal is - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Debrecen Drive nevű autó- és járműipari seregszemle szakmai fórumán május 25-én, szombaton.

Első ízben rendezték meg a cívisvárosban a Debrecen Drive-ot, a járműipar és a közlekedési szektor szereplőinek szakmai kiállítását. A szervezők a debreceni Nagyerdőn több mint 50 ezer négyzetméteren 500 különböző járművel várták az érdeklődőket. A kétnapos seregszemle egyik legfontosabb kísérőprogramja az a konferencia és szakmai fórum volt, amely a járműipar jövőjével foglakozott a hazai gazdaság aspektusából.

A szimpóziumon Benkő Tibor honvédelmi miniszter a haderőfejlesztés jövőjéről tartott előadásában rámutatott: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként elindított haditechnikai fejlesztések szorosan összefüggenek a járműiparral és a magyar gazdasággal is. Mint mondta, a 21. század olyan új biztonsági és védelmi kihívásokat rejt magában, amelyekre csak a legmodernebb technikával és fejlesztésekkel lehet választ találni. A miniszter hangsúlyozta, hogy a haderőfejlesztés nem csak a legújabb haditechnikai eszközök beszerzését jelenti, hanem a folyamatos kutatási és fejlesztési struktúra kiépítését is. Ezért létesít a Magyar Honvédség innovációs és kutatóközpontot, valamint a hibrid hadviseléssel kapcsolatos intézetet.

Benkő Tibor a honvédség és a magyar gazdaság kapcsán példaképpen a hazai fegyvergyártás elindítását említette. Mint mondta, a magyar katonáknak immár tízezer darabot adtak át azokból a kézifegyverekből, amelyeket Kiskunfélegyházán szerelnek össze, s amelyeknek hamarosan a gyártása is Magyarországon fog történni. „A fegyver azonban önmagában kevés, a fegyverhez lőszer és lőpor is kell, amelyet szintén hazai gyártással fogunk előállítani. Mindent rendszerben képzelünk el, amely jó a gazdaság számára is” – mondta a honvédelmi miniszter.

A kiállításon az új autók, az oldtimerek, a haszonjárművek, kamionok és sportkocsik mellett a Magyar Honvédség járműveit is megtekinthette a közönség.

Az eseményen a Magyar Honvédség több alakulata is képviseltette magát. A megnyitó előtt a Debrecen Helyőrség Zenekar szórakoztatta a közönséget, délután az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár különleges díszelgő csoportjának, valamint az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred közelharc-bemutatóját tekinthették meg az érdeklődök.

A Magyar Honvédség vasárnap is jelen lesz a programokon.

(honvedelem.hu)