Megváltoztatjuk a Magyar Honvédség arculatát, képességeit, s gyakorlatilag mindent, ami vele kapcsolatos” - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter július 11-én, Kaposváron tartott előadásán.

A Somogy Megyei Kormányhivatalban tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eddigi eredményeiről, az elkövetkezendő években megvalósítandó feladatairól. Beszámolt a Magyar Honvédség haditechnikai modernizációjáról, a hazai fegyvergyártás újraindításáról, az önkéntes tartalékos rendszer működtetéséről, a honvédelmi kutatások és az innováció céljairól.

A biztonsági helyzet romlása kapcsán kifejtette: olyan új, hibrid hadviselési formák jelentek meg – beleértve a kibertéren belüli hadviselést –, s a terrorizmus olyan globális mértéket öltött, amelyekre a NATO-nak és tagállamainak is választ kell tudni adnia. Ezért döntött úgy a kormány, hogy 2016-tól tízéves, nagyszabású honvédelmi fejlesztési programot valósít meg, amelynek eredményeképpen a Magyar Honvédség a térség meghatározó, ütőképes haderejévé válik. A program a haditechnikai fejlesztéseken túl magában foglalja a katonai életpályamodellt, a tartalékos rendszer struktúrájának frissítését, valamint a honvédelmi oktatás és hazafias nevelés megreformálását is. Benkő Tibor rámutatott, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a kormány egyöntetű erkölcsi és anyagi támogatásával valósul meg. A tárca idén 513 milliárd, jövőre pedig 616 milliárd forintos büdzséből gazdálkodhat, a nemzetközi kötelezettségként vállalt, a védelmi kiadásokra fordított évi 2 százalékos GDP-kiadást pedig határidőre, 2024-re teljesíti Magyarország. „Meg kell értenünk: magunkért, gyermekeinkért, az országért, a jövőért tesszük azt, amit teszünk. Mindennek a biztonság az alapja. Ezt a célt szolgálja a haderőfejlesztés” – mondta a miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta: a nemzeti haderő fejlesztése magában foglalja a területi alapon működő önkéntes tartalékos rendszer kiépítését is, amelyben a megyei védelmi bizottságok és az önkormányzatok munkájára is számítanak, hiszen békeidőben kell megteremteni annak lehetőségét, hogy különleges jogrend esetén az ország védelmi képessége biztos alapokon működhessen. Mint mondta, a cél az, hogy a haderőfejlesztési program eredményeképpen mintegy 30.000 hivatásos katona és 20.000 önkéntes tartalékos szolgálja a hazát.

A tárca vezetője rámutatott, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program elsődleges és központi helyén a hivatásukhoz hű, esküjüket minden körülmények között szem előtt tartó katonák állnak. Ezért vezették be a katonai életpályamodellt, amely a leendő és aktív katonáknak egzisztenciális és erkölcsi garanciákat egyaránt biztosít. A miniszter külön kiemelte a prioritásként kezelt hazafias nevelés fontosságát is. Mint mondta, a minisztérium és a Magyar Honvédség rendszerbe szervezetten számtalan programot – többek között a honvédelmi táborokat, az oktatási ösztöndíjrendszert, a Honvédelmi Sportszövetséget és a Honvéd Kadétprogramot – működtet a fiatal generációk megszólítása és támogatása érdekében.

A miniszter elmondta, hogy a honvédelmi fejlesztések a program megvalósításának határideje, 2026 után sem fejeződnek be, hiszen a honvédségnek mindig készen kell állnia, hogy hatékonyan tudjon reagálni az aktuális kihívásokra. Előadásának zárszavában rámutatott: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a legjobb úton halad a sikeres megvalósítás felé. „Megváltoztatjuk a Magyar Honvédség arculatát, képességeit, s gyakorlatilag mindent, ami vele kapcsolatos. A fejlesztést számtalan területen zajlik egyszerre. Köszönet illet mindenkit, aki érti és támogatja közös céljainkat” – mondta Benkő Tibor, aki az eseményt követően kötetlen beszélgetést folytatott hivatásos, szerződéses és önkéntes katonákkal.

(honvedelem.hu)