Maklár mellett tartották július 20-án, hétfőn az M3 autópályát Eger városával összekötő M25 gyorsforgalmi autóút átadó ünnepségét. Az eseményen beszédet mondott dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Kép letöltéseFotó: HM

„A magyar kormány döntése értelmében – és annak támogatásával – az a célunk, hogy minden megyeszékhelyet kössünk be a gyorsforgalmi úthálózatba, hiszen napjainkban mind az idő, mind a nagyvárosok, mind az ipari és gazdasági területek elérése rendkívül fontos mindenki számára” – emelte ki beszédében Benkő Tibor. A tárcavezető hozzátette: ezzel a közúti beruházással Eger és térsége évtizedes álmai valósultak meg, hiszen innentől kezdve az itt élők gyorsabban és nagyobb biztonságban utazhatnak.

Kép letöltéseFotó: HM

Az ünnepélyes átadón Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára kiemelte: az M25 autóút átadásával már országszerte 18 gyorsforgalmi út köti össze megyei jogú városainkat autópályáinkkal. „Ezekkel a beruházásokkal a közúti kapcsolataink színvonalát emeljük, és kiváló lehetőséget biztosítunk a jövőbeni gazdasági beruházásokhoz is”- tette hozzá az államtitkár.

Kép letöltéseFotó: HM

„A most átadott autóúttal Eger és környékének fejlődése léptéket vált” – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, aki beszédében elmondta: a mai naptól az itt élők nagyobb biztonságban, időt megtakarítva érhetik el a fővárost és az ország egyéb területeit. Az országgyűlési képviselő kiemelte: Eger és térségének turizmusát is segíti a most átadott közút, amely egyben a környező települések átmenő forgalmát is csökkenti. Nyitrai Zsolt a kivitelezéssel kapcsolatban megjegyezte: az átadott út elhozza a térségbe az új gazdasági vállalkozásokat, és azok megtelepedését is megalapozza.

Kép letöltéseFotó: HM

Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója beszédében elmondta: az elmúlt évtizedek legnagyobb mértékű megyei közúti beruházásának sikere annak is köszönhető, hogy mind a tervezés és előkészítés, valamint a kivitelezés során is tartották a határidőket, és innovatív megoldásaikkal korszerű autóutat adhatnak át az itt élőknek és az ide látogatóknak. A vezérigazgató az autóút érdekességei közül kiemelte, hogy a beruházás során 100 ezer fát és cserjét ültettek, és közel 880 ezer négyzetméteren végeztek füvesítést.

Kép letöltéseFotó: HM

A gyorsforgalmi autóutat Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg. Az átadó ünnepségen emléklapokat adtak át a környező települések – Eger, Maklár, Kerecsend, Andornaktálya, Nagytálya – polgármestereinek. A rendezvény ünnepélyes szalag-átvágással zárult.

Kép letöltéseFotó: HM

(honvedelem.hu)