December 13-án adták át a Magyar Honvédség számára az első négy Airbus H145M könnyű szállítóhelikoptert. Az ünnepélyes eseményre az MH 86. Szolnok Helikopterbázison került sor.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

A gépek átadásán részt vett Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára, Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnem szemlélője is. Az Airbus részéről Jens Siebrecht, a vállalat közép- és kelet-európai területekért felelős alelnöke és Axel Humpert, az Airbus H145 program vezetője vett részt az ünnepségen.

A frissen felújított hangárban természetesen a főszerepet a négy, már Szolnokra érkezett H145M forgószárnyas kapta. A gépekkel kapcsolatban Szabó István elmondta, hogy a sebesültkiürítési, kutató-mentő, felderítési, határőrizeti illetve személy- és teherszállítási feladatok mellett könnyű támadófeladatok elvégzésére is alkalmasak lesznek. Ehhez az Airbus „HForce” fegyverzeti képességből a jelenleg elérhető legmagasabb szintű lett megrendelve, amely megfelel a 21. század követelményeinek mind hatékonyság, mind pedig pontosság tekintetében.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

(honvedelem.hu)