A haza védelme össztársadalmi ügy - hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter december 2-án, hétfőn tartott előadásában, a Miskolci Egyetemen.

Kép letöltése

A tárcavezető előadásában értékelte napjaink egyre gyorsabban és élesebben változó biztonsági helyzetét, amely kihívásokra folyamatosan készen kell állnunk. Példaként említette a délszláv háborút és annak következményeit, vagyis azt, hogy a nemzetiségek jelenleg azért élnek békében, mert több ezer békefenntartó katona szolgál ott napjainkban is.

Kép letöltése

A honvédelmi miniszter beszélt a NATO által meghatározott keleti és déli fenyegetettségi irányokról is, amelyekből Magyarország – földrajzi elhelyezkedése miatt – nem maradhat ki.

Ezekre az új kihívásokra válaszul indította el a kormány a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, amelynek célja, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó, a kor követelményeinek mindenben megfelelő, lojális és modern fegyverzettel ellátott katonákból álló haderejévé váljon. Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy a honvédelmi és haderőfejlesztési programnak két pillére van. Ennek a középpontjában az ember, a katona áll, akinek megfelelő illetményt, lakásfenntartási támogatást és egészségkárosodási biztosítást kell nyújtani. „Az életpálya a katona életéről szól, amelyről akkor sem feledkezhetünk meg, ha a katona már nyugállományba vonult” – fűzte hozzá.

A másik pillér a haditechnikai fejlesztések, amelyek a légierő és a szárazföldi haderő teljes eszközparkját érintik. Újraindítják a hazai fegyvergyártást is. Kiskunfélegyházán készülnek azok a kézi lőfegyverek, amelyekkel nemcsak a Magyar Honvédséget, hanem a rendőrséget és a büntetés-végrehajtás állományát is ellátják majd.

Kép letöltése

A miniszter utalt a fiatalok megszólításának és az önkéntes tartalékosok toborzásának fontosságára is. Mint mondta: a katonai pályárairányítás a hazafias és honvédelmi neveléssel kezdődik, amely biztosítja, hogy a társadalom minden tagja érezze, hogy felelősséggel tartozik hazánkért. Ehhez kapcsolódóan beszélt a Honvédelmi Sportszövetségről, a Honvéd Kadét Programról és annak szakképzési ágáról, a honvéd középiskolai rendszer tervezett továbbfejlesztéséről, valamint a honvédelmi táborok sikerességéről is. Hozzátette: mind nagyobb az érdeklődés a területvédelmi elven szerveződő önkéntes tartalékos rendszer iránt is, amelynek már mintegy 9000 tagja van.

A tárcavezető végezetül kiemelte: a kormány elkötelezett támogatásának köszönhetően minden évben a GDP 0,1 százalékával növelik a honvédség költségvetését.

(honvedelem.hu)