Minden nép szabadságra vágyott, de csak a magyarok voltak képesek ezért síkra szállni és akár az életüket áldozni érte - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter március 14-én, csütörtökön a kemecsei Kegyeleti Parkban, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából tartott megemlékezésen.

A miniszter a szabadságharc kemecsei hőseinek emlékműve és Répásy Mihály honvéd tábornok sírja előtt elmondott ünnepi beszédében hangsúlyozta: a magyar szabadságot soha nem adták ingyen, s őseink vérüket áldozták az országért, a magyar emberekért. Rámutatott: éppen 171 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Honvédség, amelynek az volt a küldetése, hogy óvja, védje az embereket. „Igaz, a szabadságharc elbukott, de eszmeisége mindvégig megmaradt, s Magyarország beírta nevét nem csak Európa, de a világ történelmébe” – emelte ki.

A tárcavezető felhívta a figyelmet az emlékezés fontosságára, és megjegyezte: enélkül nem lehet a jövőt építeni. Tanulni kell a múlt hibáiból, és síkra kell szállni azért, hogy Magyarország önállóságát, függetlenségét, a magyar nép biztonságát meg tudjuk tartani – fűzte hozzá. Benkő Tibor kiemelte a katonák munkáját és szerepvállalását: a honvédek éppen az ország békéjét és függetlenségét óvják itthon és külföldön is. Ma a magyar hadsereg tagjai azért mennek külföldre, hogy a távoli vidékek konfliktusai ne jöjjenek ide.

„Magyarország önállósága, függetlensége és szabadsága csakis rajtunk múlik: a magyar embereken, a magyar emberek elkötelezettségén, a haza iránti hűségünkön és elkötelezettségünkön (…), és tegyünk meg mindent azért, hogy az önálló Magyarország továbbra is önálló maradhasson, mert ezért küzdöttek őseink, ezért küzdöttek a honvédő katonák és tábornokok” – zárta szavait a miniszter.

A beszéd után elhelyezték az emlékezés koszorúit az emlékmű talapzatánál.

(Honvédelmi Minisztérium)