Az ország egyik legnagyobb munkáltatójává válhat a Magyar Honvédség – hangsúlyozta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes május 13-án, szerdán, Budapesten.

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál tartott sajtótájékoztatóján Németh Szilárd emlékeztetett: a járványügyi védekezés új szakaszába lépett az ország, amelynek középpontjában az élet újraindítása és a gazdaságvédelmi akcióterv áll. Ezt szigorú és fokozatos menetrend mellett kell levezényelni.

Az élet újraindításának fontos eleme a gazdaságvédelmi akcióterv, amely a GDP 20 százalékát fedi le. Ebben öt pontban szerepel a bértámogatás, a vállalkozásoknak szánt adó- és járulékkedvezmények, a vállalkozások és az állampolgárok hiteltörlesztéseinek felfüggesztése, a 13. havi nyugdíj újraindítása, valamint a munkahelyek védelme és új munkahelyek létrehozása – hangsúlyozta.

Kép letöltéseFotó: Kertész László

A miniszterhelyettes rámutatott: 2010 óta a munkahelyteremtés sikeres programnak mutatkozott. Amíg 2010-ben a munkanélküliség Magyarországon 12,5 százalék volt, ez a szám a koronavírus-járvány betörése előtt 3,5 százalék alá esett. A foglalkoztatottak száma a 2010-es 3,6 millióhoz képest 4,5 millióra emelkedett. 9,5 év alatt 900 ezer új munkahelyet tudtak teremteni – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: most az a cél, hogy ahány munkahelyet a koronavírus tönkretett, annyit élesszenek újra.

A koronavírus-járvány miatt indított gazdaságvédelmi programban – amelynek a munkahelyteremtés áll a középpontjában – a Magyar Honvédség is részt vesz, amely mára az ország egyik legnagyobb és legbiztosabb munkáltatója – emelte ki Németh Szilárd. A haderő a toborzóirodákon és az interneten keresztül vár minden olyan fiatalt, aki a haza szolgálatát választja. Itt biztos munkahelyet és biztos életpályát találnak majd.

Kép letöltéseFotó: Kertész László

Németh Szilárd elmondta azt is, a Petőfi laktanyában is várják a fiatalokat, illetve azokat, akik elvesztették munkájukat. Alkalmaznak gépkocsivezetőket, forgalomirányítókat, szakácsokat, felszolgálókat, díszelgőket, informatikai és híradós szakembereket. Mindemellett most a koronavírus-járvány idején is fontos járőrözési, valamint őrzés-védelmi feladatokat is ellátnak az alakulat katonái.

Az államtitkár végezetül felidézte: az emberek már most megérezték mekkora szükség van rájuk és nekik mekkora szükségük van a katonákra. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság adatai szerint, szerződéses katonai szolgálatra 2020 februárjában 271-en jelentkeztek. Most áprilisra ez a szám több mint háromszorosára, 853-ra emelkedett.

(honvedelem.hu)