A lengyel-magyar katonai kapcsolatok kiválóak, továbbfejlesztésüket az országaink közötti jó viszony mély történelmi gyökerei, az EU- és NATO-tagság, valamint az érdekeinket kölcsönösen szolgáló, regionális együttműködésben rejlő lehetőségek támogatják – jelentette ki dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, miután udvariassági látogatáson fogadta február 6-án, csütörtökön Rajmund T. Andrzejczak vezérezredest, Lengyelország vezérkarfőnökét.

A Magyar Honvédség Parancsnokának meghívására kétnapos magyarországi látogatásra érkezett Andrzejczak vezérezredes. A delegációt fogadta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter is, aki a tárgyalást követően arról beszélt, hogy a két ország hagyományosan jó kapcsolata, nem csak politikai, hanem katonai szempontból is erős.

A védelmi tárca vezetője felidézte, hogy 100 éve zajlott a varsói csata, mely – magyar segítséggel – hozzájárult ahhoz, hogy Lengyelország megvédje az első világháború végén visszanyert függetlenségét.

Kép letöltéseFotó: Honvédelmi Minisztérium

Mint mondta a magyar-lengyel különleges műveleti erők közötti együttműködés kiemelkedő. Hazánk számít arra, hogy a hosszú távú együttműködés keretében a lengyel fél kiemelt stratégiai partnerként tekint Magyarországra e téren – tette hozzá.

A tárgyaláson szó volt a területvédelmi erők fejlődő együttműködéséről is, mellyel kapcsolatban a miniszter megjegyezte, hogy az idei, Európai Területvédelmi Erők Együttműködési Kezdeményezési konferenciájára Magyarországon kerül sor 2020 áprilisában.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség szeretné a kétoldalú kapcsolatokat tovább erősíteni, követve az eddigi közösen elért eredményeket.

A miniszter elmondta azt is, hogy elfogadta lengyel partnere, Mariusz Błaszczak nemzetvédelmi miniszter meghívását 2020. augusztus 14-15-re Varsóba, a Lengyel Fegyveres Erők parádéjára és ünnepségére.

Rajmund T. Andrzejczak elismerően szólt a magyar haderőfejlesztési programról, és kifejezte reményét, hogy a két ország hadserege továbbra is együttműködik a közös és NATO projektek keretében.

(honvedelem.hu)