Dr. Benkő Tibor Magyarország honvédelmi minisztere hivatalában fogadta René van Hell-t, a Holland Királyság budapesti nagykövetét szeptember 14-én, hétfőn Budapesten.

A tárcavezető a találkozón úgy fogalmazott: annak ellenére, hogy a két ország álláspontjai az európai és a nemzetközi napirend különféle kérdéseiben gyakran különböznek, hazánk számára Hollandia fontos szereplő, akivel a multilaterális keretek között fennálló kapcsolatok okán a Honvédelmi Minisztérium is az együttműködésre és a párbeszéd fenntartására törekszik. Holland részről a nagykövet kiemelte, hogy a védelmi együttműködés terén azokra az elemekre kell koncentrálni, ahol érdekeink, NATO szövetségesként és európai államokként találkoznak.

Kép letöltéseFotó: Szabó Lajos zászlós

A honvédelmi miniszter egyetértett abban, hogy közös érdek a NATO- és EU keretekben történő együttműködés erősítése és az európai emberek biztonságának növelése. Ebben a kontextusban Magyarország elkötelezett amellett, hogy tovább erősítse kapcsolatait Hollandiával, illetve a két ország kapcsolataiban kiemelt szerepe van a légierők és a szárazföldi erők közötti együttműködésnek is.

Kép letöltéseFotó: Szabó Lajos zászlós

A tágabb védelempolitikai nézőpontokat érintve Dr. Benkő Tibor azt is hangsúlyozta, hogy hazánk számára a Nyugat-Balkán az elsődleges prioritás, amelyet az iraki és tágabb közel-keleti szerepvállalás követ. Afrika kapcsán kiemelte, hogy a magyar kormány szándéka az illegális migráció kiváltó okainak kezelése, hogy „ott segítsünk, ahonnan a problémák származnak”. Ezt komplex, nem csupán katonai eszközökkel kívánjuk elérni, a nemzetközi együttműködés keretein belül.

A honvédelmi miniszter kiemelte továbbá, hogy az illegális migráció problémáinak kezelését Magyarország az aktív részvétel mellett a nemzetpolitika és a családpolitika további erősítésében látja.

(honvedelem.hu)