Harmincnegyedik alkalommal rendezték meg az Országos Tudományos Diákköri Konferenciát. A had- és rendészettudományi szekció megnyitóján Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondott beszédet.

Kép letöltéseFotó: Rácz Tünde

Ismét megrendezték a magyar felsőoktatás legnagyobb hallgatói tudományos seregszemléjét, az Országos Tudományos Diákköri Konferenciát (ODTK). A szimpózium elsődleges célja az, hogy ösztönözze a hallgatói tudományos és művészeti diákköri tevékenységet, valamint támogassa a tehetséges hallgatókat. Az esemény had- és rendészettudományi szekciójának az Óbudai Egyetem adott otthont. A megnyitón elhangzott: a szekció iránti érdeklődés évek óta folyamatosan nő, az idén 166 pályamunkát küldtek be a hallgatók.

Kép letöltéseFotó: Rácz Tünde

Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszöntőjében a fiatalok tudományos munkájának fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a konferencia résztvevői egy radikálisan átalakuló világban folytatják tanulmányaikat, amelyben nem elég csak lépést tartani a változásokkal, de elébe is kell menni azoknak. „Ez az a felgyorsult világ, amelynek egyik legfontosabb szegmense a biztonság kérdése, amelyért mi, a jelen, és önök, a jövő nemzedéke felelünk. Ezért van rendkívül nagy jelentősége az önök tudományos elkötelezettségének” – mondta a honvédelmi miniszter.

A tárcavezető a honvédelmi és haderőfejlesztési program kapcsán rámutatott: a hosszútávú projekt nem csak a legkorszerűbb haditechnikai eszközök beszerzését jelenti, de kiemelt szerepet kap benne a tudományos fejlesztés, a kutatás, innováció is. Példaként a - működését hamarosan megkezdő - kibervédelemmel és kutatással foglalkozó központot és a digitális katonaprogramot említette.

Kép letöltéseFotó: Rácz Tünde

Réger Mihály, az egyetem rektora köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az Óbudai Egyetem elkötelezett a tehetséggondozás mellett, amelyen belül a legnagyobb és legfontosabb éppen a diákköri tudományos tevékenységhez kapcsolódik. Mint mondta, a mostani esemény fókuszpontja annak a rengeteg energiának és erőfeszítésnek, amely egy ilyen rendezvény hátterében áll.

A konferencia három napjának szakmai-szabadidős programjában kerekasztal beszélgetést is tartanak a védelmi képességek és a hadiipar fejlesztése témakörében katonai, rendőri és kormányzati szereplőkkel.

Kép letöltéseFotó: Rácz Tünde

(Honvédelmi Minisztérium)