Megjelent a családi otthonteremtési kedvezményről (csok) szóló kormányrendelet módosítása - a kormány tovább bővíti a programot, így még többen vehetik igénybe a csokot.

Lehetséges illetve könnyebb lesz a csok-igénylése mostantól a nagyobb - 25 év alatti - és a sajátos nevelést igénylő gyermeket nevelőknek, a terhesség elején járóknak, az árvákat nevelő gyámoknak, a hivatásuk miatt szolgálati lakásban élőknek, az új építésű társasházi illetve ikerlakást vásárlóknak.

Változás, hogy mostantól a csok-igénylésénél már 25 éves korig figyelembe lehet venni a gyermeket, függetlenül attól, hogy az egyetemre jár vagy dolgozik, a sajátos nevelést igénylő - pl. súlyosan fogyatékos - gyermeket nevelők pedig a gyermek életkorától teljesen függetlenül igényelhetik utána a csokot. A magzatot az eddigi 24 hetes kor helyett pedig már 12 hetes korától figyelembe lehet venni.

Tovább bővül a csokra jogosultak köre a családos lelkészekkel illetve lakóhelyétől eltérő szolgálati áthelyezésben érintettekkel is. A foglalkozásuk, hivatásuk ellátása érdekében szolgálati lakásra kötelezett személyek ugyanis felmentést kapnak az alól, hogy a támogatásból megvásárolt vagy felépített lakóingatlanban 10 éven keresztül életvitelszerűen kell lakniuk.

Könnyítés az is, hogy mostantól akár még tervezés alatt álló lakást is meg lehet vásárolni csok-kal. A kivitelezők által értékesítés céljából épített új - osztatlan közös tulajdonban lévő - társasházi lakások (köztük pl. ikerházak) esetén a bank már az ingatlan építése alatt, még a használatbavételi engedély kiadását megelőzően megállapíthatja a csokra és az otthonteremtési kamattámogatásra való jogosultságot, és a támogatás folyósítására is már sor kerülhet az ingatlan használatbavételi engedélyének birtokában. Azok a családok, akiket eddig az osztatlan közös tulajdon miatt korábban elutasítottak a bankok és nem kapták meg a csokot, azok az új szabályok alapján megkaphatják, ehhez azonban újbóli kérelem benyújtása szükséges. A  folyamatban (még banki elbírálás lévő) lévő ügyekben már az új szabályok szerint kell eljárni a bankoknak.

Idén júliusig már több mint 14 ezer család csok-kérelmét fogadták be a bankok38 milliárd forint értékben. Az igénylők kétharmadával már le is szerződtek és a legtöbben már a pénzt is megkapták. A csok hatására egyre többen vásárolnak vagy építenek új otthont és nő az előre vállalt gyermekek aránya, minden harmadik támogatást ilyen család vesz igénybe.

Az Otthonteremtési programot januárban indította a kormány. A program célja, hogy a magyar családok olcsóbban jussanak saját otthonhoz, emellett hozzájárul az építőipar fellendüléséhez, a foglalkoztatás és a gyermekvállalási kedv növeléséhez is. A program legfontosabb elemei: a csok, a lakásépítési áfa csökkentése, az áfa-visszaigénylés lehetősége, és az államilag támogatott hitel. Jövőre a kormány 211 milliárd forintot fordít az otthonteremtési programra.

(Kormányzati Tájékoztatási Központ)