Öt százalékra csökkentené a kormány több alapvető élelmiszer áfakulcsát a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint. Hamarosan parlament elé kerül a 2017-es költségvetés.

Lázár János a 46. Kormányinfón hangsúlyozta, hogy a büdzsé az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése lesz. Megjegyezte, hogy a nagyarányú áfacsökkentést is tartalmazó tervezet megalkotását az tette lehetővé, hogy Magyarország képes volt visszafizetni a még a szocialista kormányok által felvett IMF-, illetve uniós hiteleket.

A részleteket ismertetve a miniszter egyebek mellett elmondta: drasztikusan, 27-ről 5 százalékra mérsékelné a tej, a tojás és a baromfihús áfakulcsát is. Lázár János kiemelte, hogy ezek az intézkedések elsősorban a nyugdíjasoknak, illetve a legszegényebbeknek segítene a mindennapokban.

Mint mondta, a következő évben tovább fog nőni a pedagógusok, a rendőrök, katonák és az állami tisztviselői kar bére, de önálló életpályamodellt alakítanak ki a mentőszolgálat és az adóhivatal dolgozói számára is.

A büdzsében szereplő adócsökkentések mértékével kapcsolatban a miniszter azt mondta, mintegy 100 milliárd forintos nagyságrendről van szó, és ehhez hasonló összeget tervez a kormány otthonteremtésre is fordítani.

A tervezetről május elején kezdődhet meg a parlamenti vita, elfogadása július elejére várható.

(kormany.hu)